Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Janjeći file: ukusan na roštilju

Janje je vrlo mlada ovca, a njegovo meso karakteriziraju ponajprije izvrsni komadi te odličan okus. Janjetina ima snažan vlastiti okus te stoga nije baš za svakoga.

Dobro je znati

Janjeći file ima ova posebna svojstva

Svježi janjeći filet u detaljnom prikazu

Janjeći file više je mekan, no unatoč nekim ljudima ne prija zbog prilično intenzivna okusa. No uz nekoliko savjeta za pripremu janjeći se file s marinadom od začinskog bilja i začina može vrlo ukusno pripremiti na roštilju ili u tavi. Važno je da se file ne izlaže suviše dugo vrućini jer će inače brzo izgubiti svoj sok i osušiti se.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe janjeći file?

Janjeći file – svjež ili zamrznut – često dolazi s Novog Zelanda. Međutim, izvozi se i iz sljedećih država:

  • Velika Britanija
  • Francuska
  • Luksemburg
  • Irska
  • Australija

Sezona

Kada je sezona janjećeg filea?

Janjeći file dostupan je tijekom cijele godine, bilo u svježem ili zamrznutom obliku. Najveća je ponuda dostupna u razdoblje oko Uskrsa.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati janjeći file i kako se treba čuvati?

Svježi janjeći filet u detaljnom prikazu

Janjeći file posebno je ukusan kada se peče na roštilju te začini ružmarinom i češnjakom. Alternativno su prikladne i marinade od octa, mlaćenice i bijelog ili crnog vina. Meso se u marinadi sa začinskim biljem može ostaviti i dulje vrijeme kako bi u što većoj mjeri upilo arome bilja i začina. Kada se meso peče na roštilju, potrebno je paziti na to da se ne izloži prevelikoj vrućini. Vrijeme pečenja iznosi otprilike između sedam i deset minuta. Temperatura u središtu za ružičasto meso iznosi 60 Celzijevih stupnjeva, a za reš pečeno meso 70 Celzijevih stupnjeva. Svježa janjetina mora se nakon kupnje hladiti pri temperaturi od četiri Celzijeva stupnja. Tako se može čuvati tri dana. Pazi na to da bude sasvim prekrivena u hladnjaku. Možeš je i zamrznuti.


Sastojci

Ovo se nalazi u janjećem fileu

Janjeći file sadrži brojne hranjive tvari. U mekanom mesu također su sadržane bjelančevine, željezo, cink i vitamini B. Za razliku od janjećih kotleta, janjeći file sadrži manju količinu masti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 112 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,4 g

Masti: 3,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,25 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 289 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 94 mg