Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Janjeća koljenica: prava delikatesa

Pojam „janjeća koljenica” službeni je naziv za janjeću potkoljenicu, a katkad se naziva i „janjeće koljeno”. U okviru proizvodnje janjeće se koljenice najprije odvajaju od janjećeg buta.

Dobro je znati

Janjeća koljenica ima ova posebna svojstva 

Svježa janjeća koljenica u detaljnom prikazu

Budući da su janjeće potkoljenice izložene velikom opterećenju, na njima se, u usporedbi s ostatkom tijela, nakuplja velik dio mišićne mase koja meso čini bogatim proteinima, a stoga i hranjivim, no istovremeno nemasnim. Tamnocrveno meso janjećih koljenica snažno je prožeto tetivama i žilama te drugim vezivnim tkivom, no smatra se pravom delikatesom.

U sredini janjeće koljenice nalazi se kost noge, odnosno stopala. Ona se u pravilu ne može jesti zajedno s mesom, no upotrebljava se tijekom postupka prženja, pečenja ili kuhanja. Janjeća koljenica u prosjeku je dugačka između deset i 15 centimetara. Po okusu ima prilično blagu i mesnatu te, u usporedbi s drugim vrstama mesa, donekle gorkastu aromu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe janjeća koljenica?

Janjeće koljenice proizvode se i prerađuju gotovo svugdje na svijetu. Janjetina se na Bliskom istoku smatra preferiranim mesnim jelom.


Sezona

Kada je sezona janjeće koljenice?

Budući da je domaća životinja, janje se kolje i prerađuje tijekom cijele godine, zbog čega ne postoje istaknuta razdoblja tijekom godine kada je riječ o ponudi. Međutim, potražnja se povećava poglavito tijekom kršćanskih blagdana Uskrsa i Božića.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati janjeća koljenica i kako se treba čuvati?

Svježa janjeća koljenica u detaljnom prikazu

Janjeća koljenica smatra se omiljenim sastojkom za pripremu gozbenih jela te je u brojnim restoranima elementaran sastavni dio jelovnika. No u pogledu međuobroka pripremljena se janjeća koljenica neće često pronaći – u pravilu se ona ne upotrebljava ni kao sastojak za pripremu salata ili sličnih jela. Svježe meso može se samo nekoliko dana čuvati u hladnjaku. Nipošto ga nemoj čuvati nepokriveno, već pokriveno i zapakirano.


Recept dana

Što možeš pripremiti od janjeće koljenice

Sastojci

Ovo se nalazi u janjećoj koljenici

Zbog svojeg niskog udjela masti i istovremeno relativno visokog udjela proteina, janjeća koljenica (ovisno o vrsti pripreme) izrazito je zdrava namirnica za izgradnju mišića i podržavanje imunološkog sustava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 127 kcal

Ugljikohidrati: 3,1 g

Bjelančevine: 9,32 g

Masti: 8,33 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 1,05 mg

Vitamin E: 0,22 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 0,89 mg

Kalij: 115 mg

Magnezij: 180 mg

Natrij: 0 mg