Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Janjeći kotlet: roštilj i pećnica

Janjeći kotleti dobivaju se iz leđa janjeta. Iz prednjeg dijela vade se štapni kotleti sa završecima rebara, a iz stražnjeg dijela slabinski kotleti, najčešće uključujući mast.

Dobro je znati

Janjeći kotlet ima ova posebna svojstva

Svježi janjeći kotleti u detaljnom prikazu

Od janjeta se dobivaju štapni kotleti i slabinski kotleti. Obje vrste idealne su za kratko pečenje i roštiljanje. Meso obaju kotleta mekano je i sočno. Meso odvojeno od kosti naziva se i janjeći komadići („Lamb Chops”) . Štapni kotleti nude se pojedinačno. Slabinski kotleti pojedinačno su najčešće vrlo mali, zbog čega se prodaju u dva komada, kao kotleti u obliku leptira. 

Janje, ovan ili ovca?

Janjetom se naziva mlado ovce u dobi do godinu dana. Janjetina se često preferira pred mesom odraslih životinja jer je vrlo mekana i ima blaži okus. Ako je ovca u trenutku klanja starija od dvije godine, riječ je o ovčetini. Ovnovo meso posrijedi je kada je životinja koja se kolje mlađa od dvije godine. Kod janjetine se još razlikuje između mliječne janjadi i tovljene janjadi. Mliječna janjad stara je najmanje osam tjedana, no nije starija od šest mjeseci. Nije hranjena zelenilom te stoga ima vrlo svijetlo meso. Kod tovljene je janjadi meso tamnoružičaste boje i donekle prožeto mašću. Oni u trenutku klanja imaju do godinu dana.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe janjeći kotlet?

Janjeći kotlet, svježe hlađen ili zamrznut, često dolazi s Novog Zelanda. Međutim, izvozi se i iz sljedećih država:

  • Velika Britanija
  • Francuska
  • Luksemburg
  • Irska
  • Australija

Sezona

Kada je sezona janjećeg kotleta?

Janjeći kotlet dostupan je tijekom cijele godine. Najveća potražnja vlada tijekom Uskrsa i ljeti, tijekom sezone roštiljanja.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati janjeći kotlet i kako se treba čuvati?

Svježi janjeći kotleti u detaljnom prikazu

Janjeći filet posebno je ukusan kada se peče na roštilju i začini češnjakom . Alternativno su prikladne i marinade od octa, mlaćenice i bijelog ili crnog vina. Tako se aroma začinskog bilja i začina posebno dobro razvija. Kada se meso peče na roštilju, potrebno je paziti na to da se ne izloži prevelikoj vrućini kako bi zadržalo mekoću i blago ružičastu boju. Vrijeme pečenja iznosi otprilike između četiri i šest minuta. Temperatura u središtu za ružičasto meso iznosi oko 60 Celzijevih stupnjeva, a za reš pečeno meso 70 Celzijevih stupnjeva. 

Ovako će janjeći kotlet očuvati svježinu

Svježi janjeći kotlet mora se nakon kupnje hladiti pri temperaturi od četiri Celzijeva stupnja. Tako se može čuvati tri dana. Pazi na to da bude sasvim prekrivena u hladnjaku. Zamrzavanje je druga mogućnost za čuvanje.


Sastojci

Ovo se nalazi u janjećem kotletu

Janjeći kotlet sadrži brojne hranjive tvari, kao što su vitamini, bjelančevine, željezo, cink i vitamini B. Vitamin B12, koji je sadržan u velikim količinama, sudjeluje i u procesu proizvodnje krvi. Za razliku od janjećeg fileta, janjeći kotlet sadrži nešto više masti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 348 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 14,9 g

Masti: 32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,33 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 9 mg

Željezo: 2,2 mg

Kalij: 345 mg

Magnezij: 14 mg

Natrij: 90 mg