Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mlaćenica: osvježavajući utaživač žeđi

Mlaćenica se, kao što je poznato, dobiva tijekom proizvodnje maslaca. U tu se svrhu mliječna tekućina, koja preostaje od vrhnja, a koja se dobiva od maslaca od slatkog vrhnja, prožima bakterijama mliječne kiseline. Kada se maslac od kiselog vrhnja proizvodi od vrhnja, nije potrebno dodavati bakterije mliječne kiseline jer je u tomu slučaju vrhnje već zakiseljeno.

Dobro je znati

Mlaćenica ima ova posebna svojstva

Svježa mlaćenica u detaljnom prikazu

Mlaćenica je blago kiselkastog okusa, osvježavajućeg je okusa i gušća je od običnog punomasnog mlijeka. Nekada se mlaćenica smatrala nusproizvodom u proizvodnji maslaca. U današnje je vrijeme vrlo popularna namirnica, koja k tomu ima vrhunske odlike. Mlaćenica je bogata proteinima i dobro probavljiva. Sadržani udio proteina čak je i veći od onog u mlijeku. Konzumacijom 500 mililitara pokrivaju se dnevne potrebe za kalcijem.

Ukusna i svestrano primjenjiva

Međutim, mlaćenica nije samo zdrava i niskokalorična, već i iznimno svestrana namirnica. Na primjer, mlaćenica je poznata po svojem posebno blagom, pročišćavajućem učinku, pri čemu ne isušuje kožu. Dodatno pozitivno svojstvo: ona djeluje umirujuće na nadraženi želudac, bakterije mliječne kiseline podržavaju zacjeljivanje te u crijevnoj flori podržavaju debelo crijevo pri stvaranju korisne bakterijske flore.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mlaćenica?

Mlaćenica je nusproizvod koji nastaje tijekom proizvodnje maslaca. Kada nastane vrhnje i nakon što se ono istuče, nastaje čvrsta masa bogata mašću, koja se naziva i zrnima maslaca. Ono što preostaje jest mlaćenica s niskim udjelom masti.


Sezona

Kada je sezona mlaćenice?

Svježa mlaćenica dostupna je tijekom cijele godine u maloprodaji.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati mlaćenica i kako se treba čuvati?

Svježa mlaćenica u detaljnom prikazu

Najjednostavniji način uživanja mlaćenice jest izravno je popiti. Međutim, mlaćenica se može konzumirati i u obliku frapea s bobičastim voćem ili se pak primjenjivati za deserte s voćem i za kolače. Mlaćenica je svježi proizvod s ograničenim rokom trajanja. Otvoreno pakiranje može se u hladnjaku čuvati svega nekoliko dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od mlaćenice


Sastojci

Ovo se nalazi u mlaćenici

Mlaćenica u brojnim kozmetičkim receptima ima vanjsku primjenu, bilo kao maska za lice ili pak za njegu stopala, šaka ili tijela. Kupelj od mlaćenice opušta te čini kožu mekanom i podatnom. Kao piće za wellness, uz dodatak voća ili povrća, mlaćenica će imati osvježavajući i revitalizirajući učinak. Međutim, mlaćenica se primjenjuje i u alternativnoj medicini. Kada je konzumiraju osobe koje boluju od vrućice ili proljeva, mlaćenica će navodno imati blagotvoran, ublažavajući učinak. Mlaćenica pročišćava organizam te se, uslijed bakterija mliječne kiseline, pozitivno odražava na crijevnu floru. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljikohidrati: 4 g

Bjelančevine: 3,5 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 9 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 109 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 147 mg

Magnezij: 16 mg

Natrij: 57 mg