Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Vrhnje za kuhanje: juhe, umaci

Vrhnje za kuhanje dostupno je u različitim stupnjevima masti i ustvari je nusproizvod ukiseljena vrhnja. Njegov udio masti iznosi najmanje 20 posto, a često se prodaje i kao „kiselo vrhnje” ili „ukiseljeno vrhnje”.

Dobro je znati

Vrhnje za kuhanje ima ova posebna svojstva

Svježe vrhnje za kuhanje u detaljnom prikazu

Kod vrhnja za kuhanje riječ je o proizvodu od kiselog mlijeka, koji je dostupan u različitim varijantama: „Crème legère” kao lagana varijanta svježeg vrhnja, odnosno „Crème fraîche”, s udjelom masti od najmanje 20 posto. Zatim su tu vrhnje za kuhanje i svježe vrhnje s udjelom masti od najmanje 30 posto. Vrhnje za kuhanje sadrži velike količine kalcija i vitamina C, a oboje su tvari koje su važne za metabolizam kostiju. Također, što je udio masti veći, to proizvod sadrži više vitamina A i D.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe vrhnje za kuhanje?

Vrhnje za kuhanje posebno je prošireno u kuhinjama istočne Europe, no ondje je poznato pod nazivom „smetana”. Za razliku od svježeg vrhnja, vrhnje za kuhanje znatno je blaže i manje je kiselo. Osim toga, svježe vrhnje sadrži više masti.


Sezona

Kada je sezona vrhnja za kuhanje?

Vrhnje za kuhanje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati vrhnje za kuhanje i kako se treba čuvati?

Svježe vrhnje za kuhanje u detaljnom prikazu

Vrhnjem za kuhanje jela se mogu upotpuniti kremastom notom. Ono je posebno prikladno za juhe, umake i dipove. Dobro je znati: kada se vrhnje za kuhanje zagrije, počinju se stvarati grudice. Stoga se vrhnje za kuhanje idealno mora dodati u posljednjem radnom koraku ili neposredno prije posluživanja. Za hladna jela njegova primjena nije problematična. Vrhnje za kuhanje svjež je proizvod ograničena roka trajanja, koji se mora čuvati na hladnom mjestu i brzo potrošiti nakon otvaranja. Sastojci

Ovo se nalazi u vrhnju za kuhanje

Vrhnje za kuhanje dobar je izvor kalcija i fosfora, koji su kao kombinacija mineralnih tvari dobri za zube i izgradnju kostiju.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 239 kcal

Ugljikohidrati: 3,2 g

Bjelančevine: 2,6 g

Masti: 24 g

Vitamini

 

Vitamin A: 240 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 93 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 133 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 49 mg