Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mliječni puding: klasičan desert

Mliječni puding već je generacijama omiljeni desert brojne djece, ali i odraslih. Dostupan je u različitim okusima, no najpopularniji su zasigurno vanilija i čokolada.

Dobro je znati

Mliječni puding ima ova posebna svojstva

Svježi mliječni puding u detaljnom prikazu

Pojam „puding” vjerojatno potječe iz staroengleskog, i to iz riječi „puduc” za „bubrenje”. Time se opisuje postupak u okviru kojeg se dodani jestivi škrob bubri u mlijeku, čime nastaje masa pudinga. Mliječni puding mekane je, želatinozne i guste, a kada se ohladi i čvrste konzistencije. Po boji se puding, koji u osnovnom stanju ima boju mlijeka, prilagođava kombinacijama dodanih namirnica, na primjer, voća. Mliječni puding iznimno je zasitan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mliječni puding?

Prve predaje o pripremi jela od pudinga potječu već iz 1300. godine, kada se puding prvi put spravljao kuhanjem u životinjskim želucima. Kao slatko je jelo puding poznat tek od otprilike 1550. godine, kada je prvi put bio spravljen s mlijekom i jajima. Međutim, u ovdašnjem se kulturnom prostoru puding pojavljuje tek koncem 17. stoljeća. Danas je mliječni puding omiljen diljem svijeta kao glavno jelo ili desert ili pak kao međuobrok.


Sezona

Kada je sezona mliječnog pudinga?

Osnovni sastojci za proizvodnju mliječnog pudinga i samog proizvoda dostupni su tijekom cijele godine, zbog čega puding nije sezonska namirnica. Mliječni puding može se proizvesti od sirovih namirnica, no u maloprodaji su dostupne i gotove mješavine te gotovi proizvodi.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati mliječni puding i kako se treba čuvati?

Svježi mliječni puding u detaljnom prikazu

Mliječni puding najčešće se poslužuje kao desert nakon krepkih jela, ali i kao užina za međuobrok. Mliječni puding može se konzumirati svježe skuhan, dakle, topao, ali i rashlađen. Kada se ohladi ili čak blago zamrzne, njegova će konzistencija biti čvrsta i nalik želeu. Mliječni puding popularan je u gotovo svim kulturama te se rado kombinira s voćem, voćnim umacima te raznim začinima, kao što je cimet. Neotvoreni mliječni puding u pravilu će trajati nekoliko tjedana. Nakon otvaranja treba se čuvati na hladnom mjestu iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od mliječnog pudinga


Sastojci

Ovo se nalazi u mliječnom pudingu

Kada se mliječni puding umjereno konzumira, riječ je o razmjerno zdravom slatkom jelu. Međutim, tijekom pripreme svakako je potrebno obratiti pozornost na količinu dodanog šećera. Mliječni puding po sebi sadrži velike količine proteina i kalcija. Proteini su važni za izgradnju mišića i podržavanje imunološkog sustava tijela, dok se kalcij pozitivno odražava na zdravlje kostiju. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 94 kcal

Ugljikohidrati: 18 g

Bjelančevine: 2,8 g

Masti: 1,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 30 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 100 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 120 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 40 mg