Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kokošje jaje: sastavni dio kuhinje

Bez obzira na to je li riječ o privatnom kućanstvu, industriji namirnica, velikoj kuhinji ili pekari: kokošja jaja svugdje se jedu ili dalje prerađuju. Budući da jaja na ljusci i u unutrašnjosti raspolažu vlastitom imunološkom zaštitom, prvih 18 dana smiju se čuvati bez hlađenja. 

Dobro je znati

Kokošja jaja imaju ova posebna svojstva

Svježa kokošja jaja u detaljnom prikazu

Kod sastava kokošjeg jaja potrebno je razlikovati žutu srž ili žumanjak te bijelu tekućinu, koja se naziva bjelanjak. Udio bjelančevina u žumanjku znatno je veći nego u bjelanjku. U bjelanjku se mast može pronaći samo u tragovima. No žumanjak je bogat masti u kombinaciji s kolesterolom ili lecitinom. U kokošjem jajetu razreda težine L udio kolesterola iznosi oko 280 miligrama. Nutricionistički je gledano bjelanjak jajeta posebno kvalitetan – našem tijelu isporučuje odlučujući dio aminokiselina koje ono ne može samostalno proizvesti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kokošje jaje?

Kokošje jaje proizvod je udomaćene kokoši, koja je nastala iz burmanske bankiva kokoši, koja je rasprostranjena u južnoj Aziji. Kosti koje su pronađene u Kini i koje su stare 8000 godina dokaz su prvog pripitomljavanja.


Sezona

Kada je sezona kokošjih jaja?

Kokošje jaje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati kokošje jaje i kako se treba čuvati?

Svježa kokošja jaja u detaljnom prikazu

Sirova jaja konzumira najmanji broj ljudi, zbog čega se jaje najčešće kuha ili dodaje kao sastojak drugim jelima. Prije kuhanja potrebno je probušiti sićušnu rupu u tupi kraj, gdje se u pravilu nalazi mjehurić zraka. Zrak koji se širi tijekom kuhanja može izaći kroz rupu, čime se sprječava prsnuće jajeta. 

Kada se prže u tavi, razbijena jaja postaju kajgana ili pržena jaja, a masa bjelanjka kojoj je dodan šećer tijekom pečenja tvori Baiser. I za pripremu brojnih tijesta za kolače potrebna su jaja: žumanjak se često odvaja od bjelanjka i oboje se prerađuje neovisno jedno o drugome. I za druge su proizvode od tijesta, na primjer, za tjesteninu, jaja također sastavni dio. Kao krema od jaja podarit će ukusnu notu brojnim juhama. 

Ovako se trebaju čuvati kokošja jaja

Jaja bi se morala kupiti što svježija, čišća i sa što manje oštećenja.

  • sirova kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati do isteka njihova roka trajanja
  • skuhana kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati 14 dana
  • jela sa sirovim jajima u hladnjaku se mogu čuvati najviše 24 sata
  • cijela jaja i sirovi žumanjak mogu se čuvati od osam do deset mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva
  • sirovi bjelanjak može se čuvati od deset do 12 mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva


Sastojci

Ovo se nalazi u kokošjim jajima

Jaje ispunjava važne zadaće u pogledu izgradnje ćelija i živčanih puteva. Osim toga, ono tvori prethodni stadij vitamina D i pojedinih hormona. Ljudski organizam samostalno može proizvoditi kolesterol. Upravo se u žumanjku mogu pronaći velike količine vitamina i mineralnih tvari. Kokošja jaja sadrže velike količine vitamina A, D, E i K. Ti vitamini topivi su u masti. Međutim, u kokošjem jajetu mogu se pronaći i vitamini iz skupine B, koji su topivi u vodi. Kokošje jaje stoga je „svestrani talent”. Putem prehrane kokoši postoji mogućnost utjecanja na sastav hranjivih tvari kokošjih jaja. Zanimljivo je što se bijela i smeđa kokošja jaja ne razlikuju u pogledu tvari od kojih su sastavljena.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 137 kcal

Ugljikohidrati: 1,53 g

Bjelančevine: 11,85 g

Masti: 9,32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,28 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,41 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,96 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 51 mg

Željezo: 1,83 mg

Kalij: 147 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 144 mg