Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kajgana: brza i jednostavna priprema

Bez obzira radi li se doručku, ručku ili laganoj večeri – kajgana prija bilo kada. Pri tome je riječ o široko rasprostranjenom načinu pripreme kokošjih jaja, u okviru kojega se jaje tijekom postupka zagrijavanja miješa.

Dobro je znati

Kajgana ima ova posebna svojstva

Svježa kajgana u detaljnom prikazu

Za kajganu se upotrebljava cijelo kokošje jaje. Kokošja su jaja iznimno zasitna i relativno niskokalorična, uz energetsku vrijednost od oko 150 kalorija na 100 grama. Osim bjelančevina, jaja sadrže gotovo sve vitamine: na primjer, jaje srednje veličine pokriva 38 posto naših dnevnih potreba za vitaminom B12. Elementi u tragovima željezo, cink i selen također se mogu pronaći ispod ljuske i čine jaje pravom energetskom bombom. Nutricionistički je gledano bjelanjak jajeta posebno kvalitetan – našem tijelu isporučuje odlučujući dio aminokiselina koje ono ne može samostalno proizvesti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kajgana?

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje o podrijetlu kajgane. Međutim, čovjek konzumira jaja već najmanje 5000 godina. U međuvremenu se kajgana iz domaćih kuhinja probila čak i u restorane.


Sezona

Kada je sezona kajgane?

Kajgana je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kajgana i kako se treba čuvati?

Svježa kajgana u detaljnom prikazu

Jela od jaja, kao što je kajgana, popularna su hrana za doručak, ali se ustvari mogu jesti u bilo koje doba dana te se, u pravilu, brzo i jednostavno pripremaju. Međutim, jaja nemaju neograničen rok trajanja. Tako se pripremljena kajgana u hladnjaku može čuvati samo jedan dan. Također, jaja s tjesteninom, rižom ili drugim prilozima, kao što je maslac, mogu se čuvati otprilike dan i pol. Pri sobnoj se temperaturi kajgana počinje kvariti nakon tri sata.


Recepti

Što možeš pripremiti od kajgane


Sastojci

Ovo se nalazi u kajgani

Kajgana može doprinijeti tjelesnom i duševnom zdravlju. Za razliku od uvriježenog mišljenja, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava razinu kolesterola u krvi. Taj su mit u 1960-im godinama pobili meksički znanstvenici u okviru istraživanja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 161 kcal

Ugljikohidrati: 2,04 g

Bjelančevine: 10,71 g

Masti: 12,36 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,22 µg

Vitamin B1: 0,07 mg

Vitamin B2: 0,27 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0,97 mg

Vitamin E: 2,03 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 63 mg

Željezo: 1,61 mg

Kalij: 152 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 299 mg