Bjelanjak: koristan sastojak za pečenje
33 grama – toliko bjelanjka sadrži kokošje jaje srednje veličine. Kokošje jaje u načelu se sastoji od ljuske jaja, žumanjka i prozirne, gelaste tekućine o kojoj je ovdje riječ.
Bjelanjak ima ova posebna svojstva
Bjelanjak je vodnjikava tekućina blijedožute boje. Razdijeljen je u nekoliko slojeva različite viskoznosti. Čovjek i brojne životinjske vrste rado se hrane jajima. Pri tome se veći dio hranjivih tvari i masti nalazi u žumanjku. Stoga se često može čuti da bi se u okviru dijeta smio konzumirati samo žumanjak kako bi se spriječila razgradnja mišića, a da se pri tome ne unose nikakve masti.
Pri tome je idealno prethodno kuhanje. Struktura se pri tome mijenja iz tekuće u čvrstu. U ovom je stanju najčešće ugodnije konzumirati jaja. Pojam „čvrsto” pri tome je usporediv s kuglom mozarelle, dakle, podatan je i mekan. Bjelanjak se u sirovu stanju može zapjeniti mikserom. Mjehurići zraka zadržavaju se u tekućini i, kada se pri niskoj temperaturi određeno vrijeme zagrijava u pećnici (oko sat vremena), dobiva se drukčije čvrsto stanje, koje se može usporediti s konzistencijom stiropora.
Odakle izvorno potječe bjelanjak?
Kad govorimo o bjelanjku, mislimo na prozirnu tekućinu kokošjeg jaja.
Kada je sezona bjelanjka?
Bjelanjak je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati bjelanjak i kako se treba čuvati?
Bjelanjak je koristan sastojak za pečenje, koji se vrlo često primjenjuje u obliku pjenasto istučene mase bjelanjka. U umacima i pecivima tijekom postupka pečenja osigurava lagana i prozračna svojstva. I za slatko je pecivo „Baiser” tučena masa bjelanjka poznata. Osim toga, bjelanjak se može upotrijebiti za dobivanje prozirnijeg temeljca.
U nastavku donosimo pregled roka trajanja kokošjih jaja:
- sirova kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati do isteka njihova roka trajanja
- skuhana kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati 14 dana
- jela sa sirovim jajima u hladnjaku se mogu čuvati najviše 24 sata
- cijela jaja i sirovi žumanjak mogu se čuvati od osam do deset mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva
- sirovi bjelanjak može se čuvati od deset do 12 mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva
Ovo se nalazi u bjelanjku
Udio proteina u bjelanjku iznosi 10 posto, dakle, znatno je manji u usporedbi sa žumanjkom (16 posto). Bjelanjak je namirnica bogata proteinima, koja je vrijedna zbog sadržanih vitamina i mineralnih tvari.
kcal: 137 kcal
Ugljikohidrati: 1,53 g
Bjelančevine: 11,85 g
Masti: 9,32 g
Vitamin A: 0,28 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,41 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,96 mg
Kalcij: 51 mg
Željezo: 1,83 mg
Kalij: 147 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 144 mg