Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bjelanjak: koristan sastojak za pečenje

33 grama – toliko bjelanjka sadrži kokošje jaje srednje veličine. Kokošje jaje u načelu se sastoji od ljuske jaja, žumanjka i prozirne, gelaste tekućine o kojoj je ovdje riječ. 

Dobro je znati

Bjelanjak ima ova posebna svojstva

Svježi bjelanjak u detaljnom prikazu

Bjelanjak je vodnjikava tekućina blijedožute boje. Razdijeljen je u nekoliko slojeva različite viskoznosti. Čovjek i brojne životinjske vrste rado se hrane jajima. Pri tome se veći dio hranjivih tvari i masti nalazi u žumanjku. Stoga se često može čuti da bi se u okviru dijeta smio konzumirati samo žumanjak kako bi se spriječila razgradnja mišića, a da se pri tome ne unose nikakve masti.

Pri tome je idealno prethodno kuhanje. Struktura se pri tome mijenja iz tekuće u čvrstu. U ovom je stanju najčešće ugodnije konzumirati jaja. Pojam „čvrsto” pri tome je usporediv s kuglom mozarelle, dakle, podatan je i mekan. Bjelanjak se u sirovu stanju može zapjeniti mikserom. Mjehurići zraka zadržavaju se u tekućini i, kada se pri niskoj temperaturi određeno vrijeme zagrijava u pećnici (oko sat vremena), dobiva se drukčije čvrsto stanje, koje se može usporediti s konzistencijom stiropora.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bjelanjak?

Kad govorimo o bjelanjku, mislimo na prozirnu tekućinu kokošjeg jaja.


Sezona

Kada je sezona bjelanjka?

Bjelanjak je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati bjelanjak i kako se treba čuvati?

Svježi bjelanjak u detaljnom prikazu

Bjelanjak je koristan sastojak za pečenje, koji se vrlo često primjenjuje u obliku pjenasto istučene mase bjelanjka. U umacima i pecivima tijekom postupka pečenja osigurava lagana i prozračna svojstva. I za slatko je pecivo „Baiser” tučena masa bjelanjka poznata. Osim toga, bjelanjak se može upotrijebiti za dobivanje prozirnijeg temeljca.

U nastavku donosimo pregled roka trajanja kokošjih jaja:

  • sirova kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati do isteka njihova roka trajanja
  • skuhana kokošja jaja mogu se u hladnjaku čuvati 14 dana
  • jela sa sirovim jajima u hladnjaku se mogu čuvati najviše 24 sata
  • cijela jaja i sirovi žumanjak mogu se čuvati od osam do deset mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva
  • sirovi bjelanjak može se čuvati od deset do 12 mjeseci pri temperaturi od -18 stupnjeva

Recepti

Što možeš pripremiti od bjelanjka


Sastojci

Ovo se nalazi u bjelanjku

Udio proteina u bjelanjku iznosi 10 posto, dakle, znatno je manji u usporedbi sa žumanjkom (16 posto). Bjelanjak je namirnica bogata proteinima, koja je vrijedna zbog sadržanih vitamina i mineralnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 137 kcal

Ugljikohidrati: 1,53 g

Bjelančevine: 11,85 g

Masti: 9,32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,28 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,41 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,96 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 51 mg

Željezo: 1,83 mg

Kalij: 147 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 144 mg