Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mladi luk: blag i ukusan

Mladi luk podvrsta je lukovica i doseže visinu između 30 i 100 centimetara. Luk se sastoji od malog gomolja i duljih listova u obliku cijevi, a oni su također jestivi. Zbog svoje je arome mladi luk iznimno popularan diljem svijeta.

Dobro je znati

Mladi luk ima ova posebna svojstva

Svježi mladi luk u detaljnom prikazu

S botaničkog gledišta, mladi luk pripada obitelji ljiljana. Točnije, riječ je o malom, još ne izraslom povrtnom luku. Mladi luk također se uvrštava među lukovice te se naziva i poriluk, povrtni luk ili lisnati luk. Pojam „lisnati luk” pri tome potječe od naziva zelenih listova ove biljke.

Mladi luk hrskav je, aromatičan i vrlo blag. On je toliko popularan zato što je okus luka, za razliku od običnog luka, iznimno blag. Mladi luk vrlo je zdrav, a k tomu se u kuhinji može upotrebljavati na brojne načine. On nebrojenim jelima podaruje jedinstvenu aromu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mladi luk?

Podrijetlo mladog luka nalazi se u središnjoj i zapadnoj Kini, odakle se zatim preko Rusije proširio sve do Europe. Mladi luk uvozi se iz Italije, Španjolske, Egipta i Francuske.


Sezona

Kada je sezona mladog luka?

Sezona mladog luka započinje u ožujku i završava u listopadu. Međutim, ova je aromatična biljka dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mladi luk i kako se treba čuvati?

Svježi mladi luk u detaljnom prikazu

Upotrijebiti se mogu kako zeleni listovi, tako i bijeli dio mladog luka. On je, na primjer, idealno prikladan za salate, dipove ili jednostavno kao ukras za posluživanje. U tu se svrhu jednostavno reže na sitne kolutove. Mladi luk k tomu se vrlo često može pronaći u azijskim jelima. On se rado upotrebljava i kao zamjena za vlasac.

Ovako se treba čuvati mladi luk

Nakon kupnje mladog luka preporučuje se umotati ga u navlaženu krpu. Zatim se čuva u pretincu za povrće hladnjaka. Tako će ovo povrće tjedan dana sačuvati svoju svježinu i neće se isušiti. Za razliku od običnog luka, mladi luk nema ljusku te stoga nema toliko dugačak rok trajanja. Kada se mladi luk pokvari, gomolj mu je drvenast, a listovi su uvenuli.Sastojci

Ovo se nalazi u mladom luku

Mladi luk vrlo je zdrav, što može zahvaliti uljima koja sadrže sumpor i eteričnim uljima. Svoju je reputaciju dobio također kao vrijedna i korisna ljekovita biljka. On ima baktericidno i protuupalno djelovanje te ublažava tegobe prehlade. Može biti iznimno koristan i protiv kašlja, promuklosti i slabokrvnosti. Mladi luk ne sadrži gotovo nikakve kalorije i bogat je vitaminima. U bijelom području ovoga malog luka kriju se polifenoli, koji poboljšavaju sposobnost protoka krvi. Osim toga, polifenoli osiguravaju da se u žilama ne stvaraju nikakve naslage.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 23 kcal

Ugljikohidrati: 3 g

Bjelančevine: 2 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 103 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,13 mg

Vitamin C: 26 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 39 mg

Željezo: 1,9 mg

Kalij: 260 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 7 mg