Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Poriluk: blaga varijanta luka

Poriluk, koji se naziva i mladi luk, izvorno potječes Mediterana. Ubraja se u obitelj luka te ima sličan, iako blaži okus. Ovisno o razdoblju berbe, razlikuje se ljetni i zimski poriluk, pri čemu zimski poriluk zbog zime ima dulje vrijeme dozrijevanja, a stoga i intenzivniji okus.

Dobro je znati

Poriluk ima ova posebna svojstva 

Svježi poriluk u detaljnom prikazu

Poriluk (Allium ampeloprasum) se ubraja u obitelj zvanikovki. Riječ je o zeljastoj biljci, koja može doseći visinu do 80 centimetara. U divljem obliku poriluk ima glavicu luka, no uzgojena je biljka nema. Listovi poriluka dugački su, ravni i široki do pet centimetara. Na poriluku može izrasti cvijet, koji može izrasti u obliku štitarke te imati bijelu ili pak svjetlopurpurnu boju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe poriluk?

Poriluk je biljka iz čistog uzgoja. On predstavlja varijantu poljskog luka, koji izvorno potječe s Mediterana. Arheološki nalazi pokazali su da se ovo lukovičasto povrće cijenilo već 2100 godina prije Krista. Poriluk se redovito mogao pronaći i na jelovnicima drevnih Egipćana, Grka i Rimljana. Danas poriluk raste diljem Europe. Biljka preferira sunčana mjesta, no raste i u polusjeni ako u tu svrhu postoji tlo bogato hranjivim tvarima.


Sezona

Kada je sezona poriluka?

Poriluk je dostupan tijekom cijele godine. Razlikuje se između zimskog i ljetnog poriluka. Zimski poriluk ima tamnije listove i intenzivniju aromu. Zbog hladnih vremenskih uvjeta raste sporije od ljetnog poriluka.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati poriluk i kako se treba čuvati?

Svježi poriluk u detaljnom prikazu

Svi dijelovi poriluka mogu se jesti. Od korijena te sve do listova, svi su dijelovi biljke ukusni. Svojom pikantno-svježom aromom poriluk je dobar prilog mesnim i ribljim jelima ili u nabujcima. Osim toga, poriluk ima čvrstu konzistenciju, zbog čega su njegovi listovi prikladni za wrapove ili rolade. Poriluk bi se prije pranja morao temeljito očistiti jer se između listova mogu nakupljati ostaci zemlje.

Ovako poriluk ostaje svjež

Poriluk je dostupan pojedinačno ili u svežnju. Katkad ga se može kupiti unaprijed opranog i narezanog. Stabljika svježeg poriluka morala bi biti čvrsta, a korijen bijel. Poriluk bi se morao čuvati pri temperaturi od nula do jednog Celzijeva stupnja. Najbolje ga je čuvati u hladnjaku. Ondje se može čuvati oko tjedan dana. Poriluk ima vrlo intenzivnu aromu te se ne bi smio čuvati pokraj maslaca ili drugih namirnica osjetljivih na snažne mirise. Preporučuje se čuvanje u kutiji za očuvanje svježine.Sastojci

Ovo se nalazi u poriluku

Poriluk je, zbog svojeg visokog udjela vitamina C i folne kiseline, posebno prikladan za zdravu prehranu. Listovi i korijenje poriluka aromatični su i predstavljaju izvrstan prilog mesnim i ribljim jelima. Poriluk i kao povrtni prilog ili u nabujcima osigurava zdrav doprinos vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. Često se upotrebljava kao povrće za juhu u kombinaciji s celerom i mrkvama te juhama podaruje intenzivan okus.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 47 kcal

Ugljikohidrati: 8,5 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 25 mg

Vitamin E: 0,25 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 140 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 230 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 13 mg