Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Luk: ukusan univerzalni začin

Luk je ljekovita, povrtna i začinska biljka roda „poriluk”. Zbog svojih sumporastih aromatskih tvari nadražuje sluznice, zbog čega je gotovo svatko barem jednom rezao luk sa suzama u očima.

Dobro je znati

Luk ima ova posebna svojstva 

Svježi luk u detaljnom prikazu

Luk je biljna biljka s pravim listovima bez stabljike dugačkim oko 15 centimetara. Listovi su bjelkasto obojeni s donje strane i prošarani su zelenim žilicama. Luk može imati i cvijet, koji raste na dugačkoj, šupljoj peteljci. On je kuglasta oblika te ima od 20 do 100 bijelih pojedinačnih cvjetova. Kod samog luka riječ je o gomolju iz kojeg izrasta plod. On se može uzgajati malen, velik, okrugao, duguljasto srebrn ili crven. Ukupno postoji oko 100 različitih vrsta, koje se razlikuju po obliku, veličini i stupnju ljutine. Osim toga, luk je srodnik drugih pikantnih kolega: češnjaka, poriluka, šalote i vlasca.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe luk?

Luk je vrlo stara biljka, koja se već prije 5000 godina uzgajala u mongolskim stepama i današnjoj Turskoj. Slične biljke pojavljivale su se i u središnjoj Aziji. Jestivi luk, dakle, oblik koji danas poznajemo, čista je kultivirana biljka koja se uzgaja diljem svijeta i koja se ne pojavljuje u divljem obliku. Najveći su europski uzgajivači Španjolska i Nizozemska.


Sezona

Kada je sezona luka?

Luk se može pojaviti kao zimski ili ljetni luk te ima različita vremena berbe. Zimski luk uzgaja se u područjima s blagim zimama tijekom kolovoza, a ubire se tijekom narednog lipnja. Ljetni luk sije se tijekom ožujka, a za berbu je spreman tijekom rujna.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati luk i kako se treba čuvati?

Svježi luk u detaljnom prikazu

Luk se prvenstveno upotrebljava u kuhinji kao začinska ili povrtna biljka. Pri tome kreativnosti nisu postavljene nikakve granice: može se usitniti, garnirati sirov, zdrobiti u mužaru, peći, kuhati, pržiti, kuhati na pari, puniti ili razviti svoj puni potencijal u juhi od luka ili piti od luka. Luk je idealan prilog gotovo svim mesnim i ribljim jelima te umacima. Osim toga, on je idealan kao začin za sir, svježi sir i jaja. Sok luka k tomu se upotrebljava kao sredstvo za omekšavanje mesa.

Ovako luk ostaje dugo svjež

Svježi luk morao bi biti čvrst, suh i sjajan. Kada se luk izloži svjetlu i vlazi, može proklijati. Stoga se preporučuje čuvati ga na suhom i tamnom mjestu, kao što je, na primjer, podrum. Luk bi se morao oguliti i usitniti neposredno prije upotrebe jer sulfidi brzo nestaju, zbog čega luk gubi svoju aromu.Sastojci

Čega ima u luku

Luk se upotrebljava i kao ljekovita biljka jer ima antibakterijski učinak te snižava krvni tlak i količinu masti u krvi. Također, dokazana su i njegova antikoagulantna i antiastmatska djelovanja. Sok luka usto pomaže pri ubodima insekata, ranama i čirevima. Sirovi luk često se ne može dobro probaviti, ali može kada se izdinsta.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 30 kcal

Ugljikohidrati: 4,92 g

Bjelančevine: 1,18 g

Masti: 0,25 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 7,4 mg

Vitamin E: 0,07 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 22 mg

Željezo: 0,22 mg

Kalij: 162 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 3 mg