Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Česnjak: intenzivno-pikantna aroma

Češnjak je začinska i ljekovita biljka iz roda poriluka. On je neizostavan prvenstveno s mediteranskog jelovnika. Zreli, još neosušeni pupoljak luka, koji se sastoji od jedne jajolike glavne lukovice te od šest do petnaest sporednih lukovica, režanja češnjaka, plod je koji se naposljetku ubire. 

Dobro je znati

Češnjak ima ova posebna svojstva 

Svježi češnjak u detaljnom prikazu

Češnjak (Allium sativum) se, uz žito, smatra kultiviranim biljkama te dozrijeva od lipnja do kolovoza. U narodnom se jeziku ova biljka naziva i bijeli luk, smrdljivi luk ili česan. Češnjak kao zeljasta biljka doseže visinu rasta do 90 centimetara. Listovi ove biljke ravni su i šiljati. Lukovice veličine oko pet centimetara okružene su tankom, papirnatom čahurom, koja može imati bijelu ili crvenkastu boju. Postoje tri varijante:

  • pekinški češnjak
  • zmijski češnjak i
  • obični češnjak

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe češnjak?

Češnjak izvorno potječe iz središnje Azije te je dospio sve do sjeveroistoka Irana. Putem Sredozemnog mora biljku su vjerojatno Rimljani doveli do Europe, gdje se nastavila uzgajati u samostanskim vrtovima. Danas se češnjak uzgaja diljem svijeta, a u nekim regijama raste i u divljini.


Sezona

Kada je sezona češnjaka?

Svježi češnjak dostupan je od lipnja do rujna. Budući da glave češnjaka imaju vrlo dugačak vijek trajanja, dostupne su tijekom cijele godine. Češnjak je u načelu otporan na zimu.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati češnjak i kako se treba čuvati?

Svježi češnjak u detaljnom prikazu

Češnjak se u kuhinji poglavito upotrebljava u svojem gomoljastom obliku. Međutim, i nadzemni dijelovi biljke, zeleni dijelovi češnjaka, prikladni su za konzumaciju. Češnjak se upotrebljava svjež, sušen ili konzerviran. Dostupan je i u obliku praha ili granula. Češnjak je pikantan te je idealan dodatak gotovo svim jelima od mesa, ribe i piletine, salatama i umacima. Također, može poslužiti kao začin za juhe.

Češnjak postiže posebno dobar sklad s proizvodima životinjskog podrijetla, kao što su maslac, svježi sir ili jaja. Aroma češnjaka podarit će intenzivno-pikantan okus i povrtnim jelima te nabujcima. Kreativnoj upotrebi nisu postavljene gotovo nikakve granice. Za čuvanje češnjaka preporučuje se hladno, tamno i prozračivano mjesto.Sastojci

Ovo se nalazi u češnjaku

Češnjak je biljka koja ima brojna zdrava svojstva. Ova biljka ima antibakterijsko djelovanje te može sniziti količinu masti u krvi. Češnjak usto može doprinijeti smanjenju razina kolesterola. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 145 kcal

Ugljikohidrati: 28,41 g

Bjelančevine: 6,05 g

Masti: 0,12 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,2 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,38 mg

Vitamin C: 14 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 38 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 530 mg

Magnezij: 35 mg

Natrij: 19 mg