Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Poširano jaje: kraljevska disciplina pripreme

Poširanje – to podrazumijeva obradu nečega u kipućoj tekućini. Najčešće u octenoj ili slanoj vodi. U slučaju poširanih jaja to i nije sasvim jednostavan postupak: naime, sirova se jaja kuhaju bez ljuske!

Dobro je znati

Poširano jaje ima ova posebna svojstva

Poširano jaje u detaljnom prikazu

Kada postupak pripreme pođe za rukom, poširana jaja oduševljavaju svojom čvrstom opnom bjelanjka i tekućom jezgrom žumanjka. Ako se ne nastave zagrijavati, više neće mijenjati svoje karakteristike te se mogu jesti topla ili hladna. Kada se ta opna bjelančevine probije, žumanjak može isteći na salate, na tost ili jednostavno u čašu. Naše su bake jaja poširale izravno i u svim oblicima juha koje se sporo krčkaju. Nekoć su se zvala „izgubljena jaja”.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu poširana jaja?

Jaja su u prošlosti bila, baš kao krumpir ili duhan, vrijedna trgovačka roba. Podrijetlo poširanja može se smjestiti u Francusku u 19. stoljeću. „La Poche”, francuski izraz za „torbu”, bio je naziv za zgusnutu opnu jajeta koja štiti žumanjak prije konačnog zgušnjavanja. Dakle, „poširanje” znači stvaranje torbe ili omotača. Poširanje je vrlo slično metodi toplinske obrade „niskih temperatura”. Nježnom termičkom obradom čuvaju se važne hranjive tvari. U visokom se kulinarstvu skupocjene ribe i ukusno meso često poširaju prije daljnje obrade. Poširanjem se štiti kako okus, tako i podatna konzistencija probranih komada odrezaka mesa.


Sezona

Kada je sezona poširanih jaja?

Budući da kokoši liježu jaja tijekom cijele godine, poširana jaja mogu se pripremati neovisno o godišnjem dobu.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu primjenjivati poširana jaja i kako se trebaju čuvati?

Svježi žumanjak u detaljnom prikazu

Ovako ćete profesionalno poširati jaja

Za pripremu poširanih jaja u prvom se radnom koraku jaje bez ljuske dodaje što opreznije u blago kipuću vodu. Bjelanjak se vrlo brzo zgušnjava pri visokim temperaturama te očvršćuje. Kako se jaje ne bi raspalo i njegovi sastavni dijelovi plutali po vodi za kuhanje, dodaje se ocat. Octom se bjelanjak brže i kompaktnije zgušnjava. Sol pojačava taj učinak i poboljšava okus. Nakon nekoliko minuta, poširano se jaje može pažljivo izvaditi iz vode. Opna bjelanjka štiti kremasti žumanjak.

Mogu li se poširana jaja čuvati?

Sve namirnice koje sadrže bjelanjak morale bi se konzumirati unutar nekoliko sati, ako se, poput ukiseljenih jaja, ne polažu u sol ili učine trajnima dodavanjem konzervansa. Poširana jaja mogu se zamrznuti, no niske temperature uništavaju molekule jaja, a naknadni užitak i nije najbolji.


Sastojci

Ovo se nalazi u poširanim jajima

Poširano jaje zdrava je namirnica koja sadrži bjelančevine. Ono sadrži brojne aminokiseline poput triptofana, koji je odgovoran za hormon sreće serotonin. Dodatni su važni sastojci karotenoidi, koji se pozitivno odražavaju na zdravlje očiju. Žumanjak kokošjeg jajeta k tomu je bogat hranjivim tvarima poput minerala i vitamina. Poširano jaje sadrži sve važne hranjive tvari i zdravije je od prženih jaja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 143 kcal

Ugljikohidrati: 1,53 g

Bjelančevine: 13 g

Masti: 9,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,25 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,32 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 2,45 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 52 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 158 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 297 mg