Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Prženo jaje: omiljeni klasik

Prženo jaje poznato je diljem svijeta. Budući da se može vrlo lako pripremiti, samo je po sebi omiljeno jelo, no može se proširiti u cjelovito jelo dodaju li mu se i druge namirnice.

Dobro je znati

Prženo jaje ima ova posebna svojstva

Svježe prženo jaje u detaljnom pregledu

Za pripremu prženog jajeta, ovisno o regiji i varijaciji, jaje se peče na masnoći kao što je maslac, pročišćeni maslac, suncokretovo ulje, maslinovo ulje, maslo ili pak životinjska mast. Također, postoje razlike u pogledu dodavanja začina, zbog čega za „prženo jaje” diljem svijeta postoje različiti nazivi. Međutim, odlučujuća su dva glavna sastojka: jaje i masnoća.

Priprema se, ovisno o varijaciji, provodi u maloj tavi ili tavi srednje veličine ili pak u pećnici. Prženjem jajeta s jedne strane, ono s donje strane postaje hrskavo, dok žumanjak u zgrušanom bjelanjku ostaje tekuć. Jedan od naziva vjerojatno potječe i od sjajne površine žumanjka. Međutim, alternativno se jaje može pržiti i s obje strane ili, uz zatvoren poklopac, termički obrađivati dok ne postane tvrdo. Upravo je kod starijih jaja taj način pripreme, iz zdravstvenog aspekta, koristan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe prženo jaje?

Podrijetlo prženog jajeta ne može se točno odrediti. Međutim, jasno je da čovjek konzumira jaja već tisućama godina te da postoje zapisi o prženju jaja još iz davnina. Stoga se može pretpostaviti da su se i tijekom antike jaja pržila u ulju. Tako su drevni Rimljani, na primjer, jeli jaja s medom u obliku omleta. 


Sezona

Kada je sezona prženog jaja?

Prženo jaje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati prženo jaje i kako se treba čuvati?

Svježe prženo jaje u detaljnom pregledu

Dok se pržena jaja u njemačkom govornom području većinom smatraju samostalnim jelom, u drugim se državama mogu jesti i u kombinaciji s dodatnim sastojcima. Također, delikatesu predstavlja takozvano „jaje u košari” (prijevod engleskog pojma „egg in the basket”). Pri tome se jaje prži u sredini izdubljene kriške kruha. U SAD-u se konzistencija prženog jajeta točno navodi, zbog čega se, između ostalog, poslužuje kao „over easy”, „over medium”, „over well” ili pak klasično kao „sunny-side up”.

Mogu li se pržena jaja čuvati?

U pravilu je uobičajeno jesti pržena jaja dok su svježa. Ako su jaje i žumanjak termički obrađeni, mogu se i čuvati. U hladnjaku se pripremljeno prženo jaje tada može čuvati do dva dana. Međutim, kod tekućeg žumanjka ili visokih temperatura prženo se jaje više ne bi smjelo jesti jer postoji opasnost od salmonele.


Recepti

Što možeš pripremiti od prženog jaja


Sastojci

Ovo se nalazi u prženom jaju

Nutricionističke vrijednosti prženog jajeta uvijek uvelike ovise od načina njegove pripreme. Tako se one razlikuju, na primjer, ovisno o količini i vrsti masnoće te dodatnih sastojaka. Međutim, u načelu se i u pogledu toga može mjerodavnom smatrati preporuka za tjednu konzumaciju jaja, a koja iznosi od dva do tri jaja. Budući da je uslijed upotrebe, često izdašnih, količina masnoća riječ o hrani s visokim udjelom masti, pržena jaja trebala bi se, u usporedbi s drugim jelima od jaja, jesti u umjerenim količinama. Međutim, unatoč tome su, u kombinaciji s drugim namirnicama poput kruha, krumpira ili povrća, cjelovito jelo. Upotrebom visokokvalitetnih i nezasićenih masti moguće je povećati zdravstvenu vrijednost prženih jaja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 186 kcal

Ugljikohidrati: 1 g

Bjelančevine: 12 g

Masti: 15 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,25 µg

Vitamin B1: 0,07 mg

Vitamin B2: 0,29 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 2,45 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 62 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 148 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 307 mg