Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mliječni proizvodi i jaja: neizostavni

Mliječni proizvodi i jaja životinjski su proizvodi koji su među najpopularnijim osnovnim namirnicama. Iako je izbor mliječnih proizvoda na tržištu vrlo opsežan, kod jaja se pretežno radi o kokošjim jajima.

Dobro je znati

Mliječni proizvodi i jaja imaju ova posebna svojstva

Osim različitih vrsta mlijeka, mliječni proizvodi uključuju i mlijeko u prahu, kondenzirano mlijeko, vrhnje, jogurt i sir. Za proizvodnju ili konzerviranje ovih proizvoda koriste se različite metode. Najčešća vrsta jaja je kokošje jaje. No, tu su i jaja od gusaka, purica, patki i pernate divljači iz uzgoja. Razlikujemo bijela i smeđa kokošja jaja. Bijela jaja nesu samo pasmine kokoši koje imaju bijele ušne resice. Kokoši s crvenim ušnim resicama nesu isključivo smeđa jaja.

Svježi mliječni proizvodi i jaja u detaljnom prikazu

Metode konzerviranja mlijeka

Svježe mlijeko se kratko zagrijava, i to je poznato kao pasterizacija. Tijekom tog procesa mlijeko se zagrijava na 75 stupnjeva Celzijusa 15 do 20 sekundi. Pasterizacijom se svježe mlijeko može čuvati do deset dana na hladnoj temperaturi. Druga je varijanta trajno mlijeko. Ovo je svježe mlijeko koje ima duži vijek trajanja. Zagrijava se na 127 stupnjeva u razdoblju od dvije sekunde. Zatim se odmah hladi na 90 stupnjeva. Može se čuvati do 20 dana na sedam stupnjeva. Drugi je oblik takozvano sterilizirano mlijeko, koje se može zagrijavati na 120 stupnjeva do 30 minuta i ima rok trajanja od najmanje šest mjeseci na normalnoj sobnoj temperaturi. Sušenjem se mlijeko pretvara u mlijeko u prahu. Prahu je potrebno dodati samo vodu kako bi bio ponovno pitak. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mlijeko?

Svaki sisavac proizvodi svoju vrstu mlijeka, ali nisu sve vrste jestive za ljude. Najpoznatije vrste mlijeka koje možemo probaviti su kravlje, ovčje i kozje mlijeko. Postoje i biljni mliječni proizvodi poput rižinog, sojinog, kokosovog ili bademovog mlijeka. Najčešće se konzumira kravlje mlijeko. Najpopularniji mliječni proizvodi uključuju:

Maslac

Maslac je masni namaz napravljen od vrhnja od kravljeg mlijeka. Jede se na kruhu i pecivu, a također je važan sastojak mnogih recepata u pripremi slanih i slatkih jela.  Neslani maslac sadrži 82 posto mliječne masti i 16 posto vode. Uobičajene vrste uključuju:

  • blago zakiseljeni maslac
  • maslac od slatkog vrhnja
  • maslac od kiselog vrhnja
Svježi mliječni proizvodi i jaja u detaljnom prikazu

Sir

Sir se ubraja u čvrste mliječne proizvode. Obično se dobiva denaturacijom proteina u mlijeku, iako postoje iznimke. Bakterije mliječne kiseline igraju važnu ulogu u zgrušavanju mlijeka. Postoje razlike u sadržaju vlage i vremenu sazrijevanja različitih skupina sira. Razina sadržaja masti također igra važnu ulogu. Nezreli sirevi smatraju se svježim sirevima. To uključuje svježi sir, zrnati svježi sir, sir u salamuri, kao i svježi sir s vrhnjem i svježi sir s masnim vrhnjem.

Jestiva skuta

Svježi sir nastaje na način da se nakon izdvajanja vrhnja i pasterizacije mlijeka njegovo zgrušavanje provodi pomoću sirila i bakterija kiselog mlijeka pri temperaturi od 22 stupnja, što traje 24 sata. Obradom u centrifugi sirutka se može odvojiti od mase sira, dajući svježem siru tipičnu konzistenciju.

Vrhnje

Vrhnje je masna komponenta mlijeka. Tijekom obrade u centrifugi, krema ili vrhnje odvaja se od obranog mlijeka. Nakon što postavite željeni sadržaj masti, vrhnje se može zagrijati na 100 stupnjeva u roku od nekoliko sekundi. Postoji nekoliko vrsta vrhnja s razlikama u kompaktnosti pri kuhanju i udjelu masti.


Sezona

Kada je sezona mliječnih proizvoda i jaja?

I mliječni proizvodi i jaja proizvode se tijekom cijele godine i stoga se mogu kupiti tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu primjenjivati mliječni proizvodi i jaja i kako se trebaju čuvati?

Mlijeko se može upotrebljavati i za piće i za kuhanje. Prikladno je i za izradu pudinga ili drugih slastica. Mlijeko u prahu prvenstveno se koristi u proizvodnji pekarskih proizvoda, čokolade ili hrane za dojenčad. Poznato je i kondenzirano mlijeko, sastojak kave ili čaja. Jaja su također vrlo sveprisutna u kuhinji. Imaju dobar okus kada su kuhana, pržena ili umućena i mogu se konzumirati kao cjelovit obrok, za doručak ili kao međuobrok između obroka.Sastojci

Ovo se nalazi u mliječnim proizvodima i jajima

Mlijeko sadrži mnoge hranjive tvari u idealnom sastavu. Na primjer, opskrbljuje nas sa znatno više kalcija od bilo koje druge hrane. Mlijeko sadrži oko 4,7 posto mliječnog šećera, kao i razne vitamine i minerale, uključujući vitamine A, B1, B2, C, D i E. Inače, mlijeko se sastoji od gotovo 90 posto vode. Kokošja jaja, s druge strane, vrlo su zasitna i imaju relativno malo kalorija. Osim oko 47 grama bjelančevina, oni sadrže gotovo sve vitamine: na primjer, jaje srednje veličine pokriva 38 posto naših dnevnih potreba za vitaminom B12. Elementi u tragovima željezo, cink i selen također se mogu pronaći ispod ljuske i čine jaje pravom energetskom bombom.