Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Omlet: lagano i ukusno jelo

Za doručak, ručak ili laganu večeru – omlet je idealan za bilo koje doba dana. Tradicionalni omlet sadrži jaja, mlijeko, sol i maslac, u kojem se omlet prži.

Dobro je znati

Omlet ima ova posebna svojstva

Svježi omlet u detaljnom prikazu

Ako ste se već okušali u spravljanju jela od jaja, znate da pri tome puno toga može poći po zlu. Ako se već i ne zagori ili zalijepi za tavu, omlet će se raspasti najkasnije tijekom okretanja te se zatim mora pretvoriti u kajganu.

Ovako će uspjeti savršen, prozračan omlet

Po porciji umutiti dva do tri jaja u zdjeli. Začiniti solju i paprom. Rastopiti malu količinu maslaca u prevučenoj tavi. Kada se počne pjeniti, dodati masu jaja. I zatim pričekati! Za razliku od kajgane, omlet se ne mora puno miješati. Masa će se pri srednjoj vrućini zgusnuti sama od sebe. Nakon jedne do dvije minute donja je strana već blago smećkaste boje, a gornja strana još se sjaji – idealan trenutak da se omlet oprezno preklopi s pomoću lopatice za tavu ili silikonske strugalice i posluži dok je još vruć.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe omlet?

Prema legendi je austrijski car Franjo Josip I., koji je živio u 19. stoljeću, ogladnio i umorio se tijekom lova. Nije bilo dostupno mjesto za počinak, no u blizini je otkrivena kuća jednog siromaha. Vlasnici straćare nisu očekivali da će im vladar doći u goste. Jelo se moralo brzo pripremiti. Poslužila je nekolicina namirnica koja je bila pri ruci: brašno, šećer, jaja, grožđice i mlijeko. Budući da je Franji Josipu omlet prijao, dvorski je kuhar dobio naredbu da recept nauči napamet i poboljša ga. Novo jelo osvojilo je austrijske kuhinje, nakon toga ostatak Europe, a zatim i cijeli svijet.


Sezona

Kada je sezona omleta?

Omlet je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati omlet i kako se treba čuvati?

Svježi omlet u detaljnom prikazu

Omleti se konzumiraju kao samostalno jelo te mogu sadržavati povrće, gljive, sir, šunku ili slaninu. Potrebno je paziti na to da dodatne namirnice, pogotovo meso, jelu dodaju kalorije.

Omlet je rasprostranjen diljem svijeta, poznat je i kao španjolska tortilja (s krumpirom i lukom), talijanska frittata (s povrćem i začinskim biljem) ili japanski omu-soba (s tjesteninom). U Engleskoj se poslužuje „omlet Arnolda Bennetta”, nazvan po piscu, a on se spravlja uz dodatak dimljene ribe.

Može li se omlet čuvati?

Ne preporučuje se čuvanje omleta jer su jaja iznimno osjetljiva na promjene temperature, a zagrijavanje je istovjetno ponovnoj pripremi uz termičku obradu, čime se okus jela može uvelike pogoršati. Kada je omlet napola pečen, u svakom bi se slučaju morao konzumirati unutar tri sata.


Recepti

Što možeš pripremiti od omleta


Sastojci

Ovo se nalazi u omletu

Omlet sadrži kolin te brojne vitamine i mineralne tvari. Taj kompleks vitamina i mineralnih tvari može osigurati pravovremeni prijenos impulsa na završetke živaca, pridonosi očuvanju fleksibilnosti i elastičnosti zglobova te se povoljno odražava na aktivnost želučano-crijevnog trakta.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 181 kcal

Ugljikohidrati: 1,57 g

Bjelančevine: 12,18 g

Masti: 14,15 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,23 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,36 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 4,14 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 54 mg

Željezo: 1,88 mg

Kalij: 151 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 343 mg