Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Majoneza: bogat i klasičan umak

Majoneza se ubraja u vrstu gustih umaka koji se proizvode hladni, u svojem klasičnom obliku ima najmanji udio masti od 50 posto te se često upotrebljava u industriji delikatesa ili za salate.

Dobro je znati

Majoneza ima ova posebna svojstva 

Majoneza u detaljnom prikazu

Osnova za klasičnu majonezu jest mješavina vode i ulja. U normalnim se uvjetima ova dva sastojka ne bi međusobno pomiješala. Kako bi se to omogućilo, upotrebljava se žumanjak kao emulgator, a on sadrži tvar lecitin. Žumanjak je također zaslužan za boju majoneze.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe majoneza?

Nastanak majoneze seže unatrag u povijest do 18. stoljeća, točnije rečeno, do Balearskih otoka i tamošnjeg lučkog grada Mahóna. Povodom proslave navodno je razvijen hladan miješani umak koji je svoj put pronašao do Francuske, a odande i diljem svijeta. Postoji i mogućnost da je on varijanta španjolskog aiolija, koji se, prema osnovnom receptu, muti od sitno izgnječenog češnjaka s uljem u emulziju. Pisani zapisi o aioliju postoje već iz 1024. godine.


Sezona

Kada je sezona majoneze?

Majoneza se proizvodi tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati majoneza i kako se treba čuvati?

Majoneza u detaljnom prikazu

Majoneza se može upotrebljavati kao osnova za daljnje umake, kao začinsko sredstvo te kao samostalan umak za različita jela i salate. Klasičan je primjer toga salata od krumpira. Rok trajanja majoneze bez konzervansa iznosi svega od dva do tri tjedna. Kada se majoneza spravlja kod kuće, njezin rok trajanja iznosi samo nekoliko dana. Majoneza koja je dostupna u maloprodaji može se čuvati nekoliko mjeseci ili godina uslijed upotrijebljenih konzervansa. Neotvorena majoneza ne mora se čuvati na hladnom mjestu, dok se nakon otvaranja preporučuje čuvanje u hladnjaku.


Recepti

Što možeš pripremiti od majoneze


Sastojci

Ovo se nalazi u majonezi

Majoneza sadrži biljno ulje i stoga, kao sastavni dio, njegove sastojke. Postoji nekoliko vrsta majoneze, varijanta s reduciranom mašću od 50 posto te varijanta s do 80 posto masti. Majoneza sadrži vitamin E, folnu kiselinu, vitamin A, nijacin, biotin te mineralne tvari kao što su natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor i bakar.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 490 kcal

Ugljikohidrati: 5 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 52 g

Vitamini

 

Vitamin A: 30 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 9 mg

Magnezij: 2 mg

Natrij: 750 mg