Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ulje sjemenki bundeve: crno zlato

Ulje sjemenki bundeve proizvodi se od prženih sjemenki vrtne bundeve te predstavlja jedno od najvrjednijih i najskupljih biljnih ulja uopće. Međutim, ne bi se smjelo upotrebljavati za prženje i kuhanje jer se ne smije zagrijavati na visoke temperature. Prikladno je za pripremu salata, mariniranje, proizvodnju sladoleda te jela s jajima i deserta.

Dobro je znati

Ulje sjemenki bundeve ima ova posebna svojstva

Ulje sjemenki bundeve u detaljnom prikazu

Proizvedeno od sjemenki uljne bundeve, puna aroma ulja sjemenki bundeve jedinstvena je među biljnim uljima. Austrija te Mađarska, Slovenija i Rusija glavne su države uzgoja. Intenzivna, tamnozelena boja ulja sjemenki bundeve nezamjenjiva je. Ako ulje ipak ima žućkasto-smećkastu boju, vjerojatno potječe iz Kine ili istočne Europe. Boja ne upućuje samo na podrijetlo, već i na proizvodnju.

Naime, ako se ulje tijekom proizvodnje zagrijava, poprimit će žutu ili pak smeđu boju. Samo hladno prešano, nezagrijano ulje ima tipičnu tamnozelenu boju. Ulje sjemenki bundeve ima žilavu konzistenciju te visok udio jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ulje sjemenki bundeve?

Ulje sjemenki bundeve dobiva se iz sjemenki štajerske uljne bundeve, regionalne sorte vrtne bundeve. Uslijed mekanih, neodrvenjenih sjemenki uvelike se olakšava proizvodnja ulja. Glavna su područja uzgoja austrijske savezne države Štajerska i Gradišće. No i u susjednim državama Sloveniji i Mađarskoj uzgaja se ova vrsta bundeve i proizvodi ulje sjemenki bundeve. Štajerska uljna bundeva i njezin proizvod, pravo „štajersko ulje sjemenki bundeve” ima zaštitu geografskog podrijetla EU-a. Ulje se neprestano podvrgava provjerama i označava oznakom kvalitete. Tamnozelena boja ovoga biljnog ulja zaslužna je za njegov nadimak „crno štajersko zlato”.


Sezona

Kada je sezona ulja sjemenki bundeve?

Sjemenke uljne bundeve imaju vrlo dugačak vijek trajanja uslijed posebnog načina obrade. Time uljare mogu ovo biljno ulje proizvoditi prema potrebi i tijekom cijele godine u malim količinama. Ulje sjemenki bundeve stoga je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ulje sjemenki bundeve i kako se treba čuvati?

Ulje sjemenki bundeve u detaljnom prikazu

Ulje sjemenki bundeve ima vrlo nisku točku dimljenja te stoga nije prikladno za pečenje i prženje. Izvrsno pristaje uz svježe salate i rajčice . Ulje sjemenki bundeve idealno je prikladno kao dodatak svježem siruili tvrdom siru te čak i slasticama. Njegova ukusna, orašasta aroma učinit će oguljeni krumpir sa skutom istinskom delikatesom. Ta aroma najbolje se razvija pri sobnoj temperaturi.

Ovako se treba čuvati ulje sjemenki bundeve

Ovo ulje, koje se nudi u tamnim bocama, osjetljivo je na svjetlo te bi se moralo čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Utjecajem sunčeva svjetla postat će gorko i izgubiti dio svojih vrijednih sastojaka. Otvorene boce moraju se čuvati u hladnjaku i potrošiti u što kraćem roku. Originalne i zatvorene boce mogu se čuvati devet mjeseci.


Recepti

Što možeš pripremiti od ulja sjemenki bundeve


Sastojci

Ovo se nalazi u ulju sjemenki bundeve

Visokokvalitetne biljne masti i ulja neizostavan su dio zdrave, lake i probavljive prehrane. Velik dio najvažnijih vitamina topiv je u mastima i svoj učinak može razviti samo u kombinaciji s mašću. Sama ulja i masti sadrže velike količine vitamina i mineralnih tvari. Dok pojedina ulja imaju neutralan okus, okus drugih ulja jednostavno je nezamjenjiv. Među njih ubraja se karakteristično ulje sjemenki bundeve.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg