Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ulje šafranike: upotpunjava salate

Ulje šafranike biljno je ulje. Proizvodi se od sjemenki šafranike, koja se ubraja u obitelj glavočika. Njegovi su glavni sastavni dijelovi nezasićene masne kiseline, jednostruko nezasićene masne kiseline i dvostruko nezasićene masne kiseline.

Dobro je znati

Ulje šafranike ima ova posebna svojstva

Ulje šafranike u detaljnom prikazu

Okus ulja šafranike nalik je orahu, a sličan je i okusu suncokretova ulja. Šafranika (Carthamus) se odlikuje činjenicom što su njezini listovi intenzivne zeleno-crvene boje. Od njih se dobiva flavonoidno bojilo kartamin. U pojedinim se europskim jezicima šafranika stoga u prijevodu naziva i „lažni šafran” . Biljka ima zeljast izrast s dugačkim glavnim korijenom.

Ulje šafranike upotrebljava se i za kozmetiku

Kozmetički proizvodi s uljem šafranike mogu postići pozitivne rezultate posebno u slučaju masne kože jer ulje šafranike matira kožu, prodire brzo, ali ne i duboko te nema naknadno mašćenje. U kombinaciji s drugim uljima (ulje konoplje, ulje sjemenki ribiza, ulje sjemenki grožđa) ulje šafranike prikladno je i za tretiranje kožnih nečistoća. Kada se zaokruži babasu uljem ili skvalanom, moguće je postići uspješne rezultate. Udjeli vitamina K idealno su prikladni za tretiranje kuperoze ili rozaceje te tamnih kolutova oko očiju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ulje šafranike?

Šafranika izvorno potječe iz Egipta. Danas se pretežito uzgaja ovdje: 

• Indija

• Meksiko

• Australija

• područje Sredozemlja 

• SAD 

• Švicarska

Nakon faze rasta od oko pet mjeseci moguće je ubrati šafraniku.


Sezona

Kada je sezona ulja šafranike?

Razdoblje berbe šafranike seže, ovisno o vremenskim uvjetima, od kolovoza do rujna. Zrelost plodova može se prepoznati i po smeđim, suhim listovima. Glave plodova intenzivne su crvene boje. Ubrane biljke mogu se sušiti pri temperaturi od 50 do 60 Celzijevih stupnjeva kako bi se iz njih lakše mogle izvaditi sjemenke. A kako bi se od sjemenki moglo proizvesti ulje, one se nekoliko mjeseci moraju čuvati na hladnom i suhom mjestu. Zatim se sjemenke mogu nastaviti prerađivati u uljnoj preši.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ulje šafranike i kako se treba čuvati?

Ulje šafranike u detaljnom prikazu

Ulje šafranike najbolje je upotrebljavati hladno

Ulje šafranike ima najveći prirodni udio linolne kiseline. Uslijed svojstva linolne kiseline što se, uz utjecaj vrućine, brzo razgrađuje, ulje šafranike ne preporučuje se za kuhinju kao ulje za prženje ili pečenje (točka dimljenja pri 150 Celzijevih stupnjeva), već hladno kao ulje u salatama. Ulje šafranike prikladno je i za upotrebu u okviru dijeta. U ulju su sadržane posebno velike količine vitamina A i K.

Ovako se treba čuvati ulje šafranike

Neotvorena boca ulja šafranike mora se čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se dulje vrijeme moglo upotrebljavati. Ulje se nakon otvaranja, uz jednako čuvanje, mora potrošiti unutar razdoblja od četiri do osam tjedana jer će se u protivnom pokvariti.


Recepti

Što možeš pripremiti od ulja šafranike


Sastojci

Ovo se nalazi u ulju šafranike

Sastojci ulja šafranike mogu se pronaći u medicini i u lijekovima koji se uzimaju u svrhu snižavanja temperature. Ono se upotrebljava za jačanje srca i krvožilnog sustava te radi sprječavanja arterioskleroze. U kineskoj se medicini ulje šafranike upotrebljava kao sredstvo za ublažavanje bolova. Ulje se, zahvaljujući sadržanoj linolnoj kiselini, koja ima protuupalno djelovanje, može nanositi i u slučaju kožnih problema, kao što su ekcemi, u svrhu pospješivanja iscjeljivanja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 48,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg