Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sezamovo ulje: hladno prešano

Nezasićene masne kiseline, više od 40 posto linolnih, omega-3 i omega-6 kiselina te oko 50 miligrama vitamina E na 100 mililitara čine sezamovo ulje jednim od najvrjednijih hladno prešanih ulja u kuhinji, kozmetičkoj industriji i medicini.

Dobro je znati

Sezamovo ulje ima ova posebna svojstva 

Sezamovo ulje u detaljnom prikazu

Kod biljke sezama riječ je o vjerojatno najstarijoj uljnoj sjemenki na svijetu. U Indiji i Kini ova se jednogodišnja biljka uzgaja već nekoliko tisućljeća. Biljki je za rast potrebna temperatura od oko 20 do 25 Celzijevih stupnjeva, a ona ne raste u Europi. Doseže visinu od oko 1,50 metara, a na njezinu vrhu izrastaju dlakavi, zvonasti cvjetovi koji se izjutra otvaraju i venu na sunčevu svjetlu.

Ovim su sjemenkama za dozrijevanje potrebna otprilike tri tjedna, a ubiru se ručno. To je jedan od čimbenika koji sezamovo ulje čini tako vrijednim. Prešanjem sjemenki dobiva se ulje , koje se naposljetku još i rafinira. Točka dimljenja svijetlog, neprženog sezamova ulja iznosi otprilike 220 Celzijevih stupnjeva, a tamnog, prženog 177 Celzijevih stupnjeva.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sezamovo ulje?

Dokazano je da sezamova biljka potječe iz Afrike. Odande se najprije proširila Bliskim istokom i Indijom. Sljedeće su države najveći proizvođači sezamova ulja na svijetu: Kina, Mjanmar, Indija, Nigerija, Japan, uganda, Turska, Južna Koreja, Meksiko, Sudan i Tanzanija.


Sezona

Kada je sezona sezamova ulja?

Sezamovo ulje nije sezonski proizvod.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sezamovo ulje i kako se treba čuvati?

Sezamovo ulje u detaljnom prikazu

Iako se ulje prženog sezama može zagrijavati, to se ne bi trebalo činiti jer se tim postupkom gube okus i aroma. Zahvaljujući jedinstvenom, blago orašastom okusu idealno je za hladna jela, kao što su preljevi za salate, hladni dipovi i začin za umake. Tipičan okus sezamova ulja s blago orijentalnim notama dobro će se istaknuti i u jelima pripremljenim u woku te azijskim juhama. Sezamovo ulje upotrebljava se i za proizvodnju margarina te u medicini. 

Ovako treba čuvati sezamovo ulje

Rok trajanja sezamova ulja nakon otvaranja i bez hlađenja iznosi šest mjeseci. U hladnjaku se rok trajanja može produljiti na godinu dana. Iako ulje nije toliko osjetljivo na svjetlo poput drugih ulja, svejedno će se dulje moći čuvati na hladnom i tamnom mjestu.


Recepti

Što možeš pripremiti od sezamova ulja


Sastojci

Ovo se nalazi u sezamovu ulju

Sezamovo ulje zdravo je ulje koje ima svojstva koja pogoduju zdravlju. Snižava razinu kolesterola u krvi te štiti srce i krvožilni sustav. U ajurvedskoj se medicini sezamovo ulje upotrebljava kao lijek za ublažavanje određenih tegoba.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 28,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 20 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 2 mg