Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Biljne masti i ulja: zdravi

Biljne masti i ulja nisu samo bitni za život, već su i zdravi jer sadrže vrijedne nezasićene masne kiseline. Biljna ulja i masti stoga već nekoliko tisuća godina predstavljaju sastavni dio ljudske prehrane. 

Dobro je znati

Biljne masti i ulja imaju ova posebna svojstva

Svake se godine diljem svijeta proizvodi oko 200 milijuna tona biljnog ulja. Najveći udio imaju sljedeće sorte: palmino ulje, sojino ulje, repičino ulje, suncokretovo ulje, ulje od kikirikija, maslinovo ulje, kokosovo ulje, sezamovo ulje, laneno ulje i ulje šafranike. Među biljne masti ubrajaju se, na primjer, kokosova mast, palmina mast ili kakaov maslac.

Biljne masti i ulja u detaljnom prikazu

Kod biljnih ulja i masti riječ je o namirnicama koje su ekstremno bogate kalorijama, a koje u prosjeku sadrže između 800 i 900 kalorija na 100 grama proizvoda. One se, iz aspekta makronutrijenata, od 95 do 100 posto masti. One se zauzvrat dijele na zasićene, nezasićene i višestruko nezasićene masne kiseline. 

Zasićene, nezasićene i višestruko nezasićene masne kiseline

Biljne masti i ulja u prosjeku sadrže oko 10 – 15 grama zasićenih masnih kiselina, oko 30 – 35 grama jednostruko nezasićenih masnih kiselina te oko 40 – 50 grama višestruko nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, u njima mogu biti sadržane male količine željeza. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu biljne masti i ulja?

Upotreba ulja od sjemenki lana, ulja od sjemenki maka te bademova ulja i sjemenki sezama seže unatrag u povijest sve do ranog brončanog doba. Biljna ulja vjerojatno su se prvi put upotrebljavala u azijskoj i orijentalnoj kuhinji. Otprilike 2000 godina prije nove ere širenjem stabla masline sredozemnim područjem postupno je dolazilo i do širenja biljnih ulja i masti na području današnje Europe. Stablo masline iz Grčke se, na primjer, proširilo sve do Italije. Rimljani su zatim doveli biljne masti i ulja sve do sjevernih predjela Europe. Kao jedna od prvih kultura, Kinezi su oko 1000. godine nove ere za prženje upotrebljavali biljnu, a ne životinjsku mast. Danas se biljna ulja i masti proizvode, odnosno uzgajaju gotovo posvuda na svijetu. 


Sezona

Kada je sezona biljnih masti i ulja?

Kod biljnih masti i ulja nije riječ o sezonskom proizvodu. Umjesto toga, biljne masti i ulja mogu se kupiti tijekom cijele godine. Oni su dostupni kako u tekućem, tako i u krutom obliku.


Primjena

Za što se mogu upotrebljavati biljne masti i ulja?

Biljne masti i ulja u detaljnom prikazu

Biljne masti i ulja od davnina predstavljaju važnu namirnicu na ljudskom jelovniku. One se pretežito upotrebljavaju za kuhanje, prženje i pečenje te prženje u dubokom ulju. Osim toga, upotrebljavaju se i za pripremu sirovih jela, na primjer, salata. Također, biljne masti i ulja služe kao osnova za pripremu umaka, marinada i ukiseljenih proizvoda od povrća.

Naposljetku, upotreba biljnih masti i ulja nije neuobičajena ni u pogledu frapea koji se pripremaju kod kuće. Ulja i masti u pravilu bi se morali čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Budući da se biljne masti i ulja mogu pokvariti, tijekom potrošnje potrebno je obratiti pozornost na rok trajanja.Sastojci

Ovo se nalazi u biljnim mastima i uljima

Jedan od najvažnijih razloga koji govore u prilog biljnim uljima jest taj što sadrže vitamine koji su topivi u masti, a koji se, dakle, izvrsno mogu apsorbirati. Osim toga, u njima se nalaze obilne količine nezasićenih masnih kiselina.