Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Suncokretovo ulje: savršeno za prženje

Ljeti, kada su polja suncokreta u cvatu, pogled na njih istinski je melem za oči. Iz sjemenki ove lijepe biljke može se dobiti ukusno suncokretovo ulje. Ono je gotovo bezbojno, s gotovo nimalo mirisa, blaga je okusa i idealno za prženje jer se može zagrijati na vrlo visoke temperature.

Dobro je znati

Suncokretovo ulje ima ova posebna svojstva

Suncokretovo ulje u detaljnom prikazu

Suncokret se ubraja u botaničku obitelj biljki glavočika. Njezin cvijet usmjerava se prema sunčevu svjetlu, a prije oko 3000 – 4000 godina domoroci Sjeverne Amerike otkrili su da se može upotrebljavati kao korisna biljka. Oni su sjemenke upotrebljavali za dobivanje ulja suncokretovih sjemenki te za proizvodnju lepinja. Nakon što procvate, svaki suncokret sadrži do 2000 sjemenki. Samo suncokretovo ulje najvećim se dijelom sastoji od masnih kiselina.

Udio zasićenih masnih kiselina iznosi osam posto, udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina 27 posto, a udio višestruko nezasićenih masnih kiselina 65 posto. Rafinirano suncokretovo ulje može se zagrijati do temperature od 213 Celzijevih stupnjeva, a nerafinirano do 107 Celzijevih stupnjeva. Hladno prešano suncokretovo ulje svijetložute je boje, a rafinirano crveno-žute. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe suncokretovo ulje?

Suncokret izvorno potječe iz Meksika. Vjerojatno su Španjolci početkom 16. stoljeća biljku suncokreta sa sobom doveli u Europu. Oko 1839. godine suncokret se u Ukrajini prvi put uzgajao u svrhu dobivanja ulja. S vremenom se zatim počeo uzgajati diljem Rusije. Tada se suncokretovo ulje u Rusiji još nazivalo i „posno ulje” jer je, tijekom ruskog pravoslavnog razdoblja posta, zamjenjivalo životinjsko ulje. Danas se suncokret za dobivanje ulja uzgaja u Francuskoj, južnoj Europi i Rusiji.


Sezona

Kada je sezona suncokretova ulja?

Suncokretovo ulje dostupno je tijekom cijele godine. Žetva započinje u travnju. Vrijeme cvata seže od lipnja do listopada. Žetva započinje otprilike pet dana nakon što prvi cvjetovi uvenu. Kako bi se poželi, biljki je potrebno vrijeme sušenja.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati suncokretovo ulje i kako se treba čuvati?

Suncokretovo ulje u detaljnom prikazu

Suncokretovo ulje otporno je na vrućinu te se upotrebljava za prženje na tavi i u dubokom ulju. Međutim, ovo se ulje može upotrebljavati na zbilja raznovrsne načine. Na primjer, tijekom pečenja može zamijeniti druge masti, kao što je maslac . Hladno prešano suncokretovo ulje vrijedno je jestivo ulje i temelj preljeva za salate, dipove, umake, marinade, majoneze i margarine.

Ulje je blago i neutralno te prikladno i za upotrebu u hrani za bebe . Suncokretovo ulje smatra se stabilnim za čuvanje. Kada se čuva pri temperaturi nižoj od 20 Celzijevih stupnjeva na suhom mjestu zaštićenom od svjetla, može se čuvati najmanje do 12 mjeseci nakon proizvodnje. Osim upotrebe u kuhinji, suncokretovo ulje upotrebljava se i u farmaceutskoj industriji . Također, može biti sadržano u lakovima i slikarskim bojama .


Recepti

Što možeš pripremiti od suncokretova ulja


Sastojci

Ovo se nalazi u suncokretovu ulju

Velik dio zasićenih kiselina koje su dobre za zdravlje jednostruko je i višestruko nezasićen. U suncokretovu ulju razmjerno je velik udio vitamina kao što su vitamin A i vitamin E. Usporedbe radi: preporučeni dnevni unos vitamina E za odraslu osobu iznosi 13 000 μg, što odgovara 21 gramu suncokretova ulja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 50 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 1 mg

Natrij: 1 mg