Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Maslac: za kuhanje, pečenje, prženje

Maslac je mast za mazanje, a u pravilu se proizvodi od kravljeg mlijeka te se sastoji od mliječne masti, vode i mliječnih proteina. Ostali su sastojci mineralne tvari, mliječna kiselina, mliječni šećer, kolesterol i vitamini topivi u masti. Maslac se upotrebljava kao namaz na kruhu ili sastojak za kuhanje, na primjer, za pečenje ili pripremu umaka.

Dobro je znati

Maslac ima ova posebna svojstva 

Svježi maslac u detaljnom prikazu

Maslac se ne mora nužno proizvoditi od kravljeg mlijeka – može se proizvoditi i od mlijeka drugih sisavaca, na primjer, ovčjeg mlijeka i kozjeg mlijeka. Također, katkad se dodaju sol, aromatične tvari i konzervansi. Maslac u pravilu ima svijetložutu ili bijelu boju, a ona ovisi o prehrani životinje koja daje mlijeko. Pojam „maslac” obuhvaća različite sorte, na primjer: 

  • maslac od kiselog vrhnja
  • maslac od slatkog vrhnja
  • blago zakiseljeni maslac
  • maslac sa soli

U njih se ubrajaju i koncentrirani maslac s reduciranim udjelima masti, kao što su takozvani „tričetvrt maslac” ili polumasni maslac . Uz razne sorte maslaca, dostupni su i proizvodi od maslaca, kao što su maslo, frakcionirani koncentrirani maslac i mješavine maslaca (na primjer, maslac sa začinskim biljem).


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe maslac?

Nije u cijelosti poznato u kojem je trenutku i na kojem je mjestu maslac otkriven. Međutim, može se pretpostaviti da je proizvodnja maslaca započela s uzgojem domaćih životinja. No sigurno je da su maslac već poznavali drevni Grci i Rimljani. Budući da je u njihovim kulturama maslinovo ulje bilo raširenije, maslac su upotrebljavali u medicinske svrhe, a ne kao namaz na kruhu ili sastojak za kuhanje. Međutim, dokazano je da se već tijekom srednjeg vijeka trgovalo maslacem. Maslac se prevozio u velikim bačvama ili posudama.


Sezona

Kada je sezona maslaca?

Mlijeko, a time i maslac, dostupno je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati maslac i kako se treba čuvati?

Svježi maslac u detaljnom prikazu

Najjednostavniji način upotrebe maslaca jest kao namaz na kruhu. No maslac se može upotrebljavati na zbilja svestrane načine. On je sastavni dio tijekom pečenja, osnovni sastojak za umake te omiljen prilog jelima. Dodavanjem male količine maslaca u povrće osigurava se da ono ima posebno mekan i krepak okus. Maslac se mora čuvati u hladnjaku, a kada se otvori, ondje se može čuvati dva tjedna.Sastojci

Ovo se nalazi u maslacu

Uz zasićene i kratkolančane, maslac sadrži i srednjelančane masne kiseline. Njihov međusobni omjer nema negativan utjecaj u odnosu između HDL-kolesterola i LDL-kolesterola. U maslacu se mogu pronaći vitamini K2, A, D i E te mineralne tvari jod, selen i kalcij.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 388 kcal

Ugljikohidrati: 3,5 g

Bjelančevine: 4 g

Masti: 39,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 360 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,01 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 115 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 160 mg

Magnezij: 14 mg

Natrij: 80 mg