Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Maslo: pravi svestrani talent

Njegov je okus gotovo istovjetan maslacu te se na sličan način može svestrano upotrebljavati u kuhinji: maslo. Kada se proizvede od kravljeg mlijeka, ima slična svojstva pravoj masti. Međutim, ne proizvodi se od masti zaklane životinje, već od maslaca. 

Dobro je znati

Maslo ima ova posebna svojstva

Svježe maslo u detaljnom prikazu

Maslo je koncentrirani maslackoji se dobiva od maslaca nakon što su iz njega uklonjeni voda, mliječni proteini i laktoza. Može se zagrijati na višu temperaturu od maslaca i zadržava stabilnost do 205 Celzijevih stupnjeva. Na 100 grama masla sadržano je 99,5 grama masti. Pri tome je kod 29 posto riječ o jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, a kod 4,6 posto o višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Udio kolesterola iznosi 278 miligrama. Također, 100 grama maslaca sadrži 0,93 miligrama vitamina A, 1,6 mikrograma vitamina D, 2,4 miligrama vitamina E i 0,53 miligrama karotena. Maslo je u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, dok bi maslac bio mekan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe maslo?

Kako maslac, tako i maslo ima dugačku tradiciju te se već tisućama godina u brojnim zemljama svijeta upotrebljava za pripremu jela. Tako je u Indiji, na primjer, maslo poznato pod nazivom „ghee”. Za proizvodnju gheeja maslac se toliko zagrijava dok pjena koja nastaje ne počne poprimati smeđu boju. Time nastaju aromatične tvari koje ovom posebnom obliku masla podaruju blago orašast okus. U etiopskoj se kuhinji maslo naziva „nitir qibe”. U obje je ove države maslo važna mast za jelo te se tradicionalno upotrebljava u nacionalnim kuhinjama.


Sezona

Kada je sezona masla?

Budući da se maslo proizvodi od običnog maslaca, dostupno je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati maslo i kako se treba čuvati?

Svježe maslo u detaljnom prikazu

Maslo je pravi svestrani talent u kuhinji. Bez obzira na to je li riječ o prženju, pečenju ili prženju u dubokom ulju – maslo možeš bez problema upotrebljavati za gotovo sve recepte, za koje bi se inače upotrebljavao maslac, ulje ili margarin . Zbog manjeg udjela vode nego što ga ima u maslacu, maslo ima znatno dulji rok trajanja – punih devet mjeseci bez hlađenja. Kada se hladi, može se čuvati i do 15 mjeseci.

Prženje s maslom

Znaš li već da sočan odrezak možeš pržiti na maslu? Ne? Onda je krajnje vrijeme da saznaš: jednostavno zamijeni uobičajenu mast maslom. Uvidjet ćeš da se pore mesa tijekom intenzivnog prženja u maslu odmah zatvaraju. Time će unutrašnjost ostati mekana i sočna, dok će vanjski dio biti hrskav i smeđe boje.

Pečenje s maslom

I za recepte za pečenje možeš uobičajene masti za pečenje zamijeniti maslom. Dobra dodatna pogodnost: moći ćeš uštedjeti oko 20 posto navedene količine jer je maslo obilnije od drugih masti za pečenje. Kako bi tijelo imalo lijepu i podatnu strukturu, možda će biti potrebno dodati dodatno jaje ili malu količinu tekućine.

Prženje u dubokom ulju s maslom

Maslo se može upotrebljavati i za prženje u dubokom ulju. Ovdje je prednost, slično kao i kod prženja, ta što se površina hrane koja se prži u dubokom ulju brzo zatvara, a na taj način mast jedva da može prodrijeti u nju. Hrana koja se prži neće biti tako masna, već će ostati lijepo hrskava. Ako radiš bez panade, maslo možeš i nekoliko puta upotrijebiti za prženje u dubokom ulju. Međutim, nakon svakog postupka prženja u dubokom ulju potrebno ga je filtrirati. 


Sastojci

Ovo se nalazi u maslu

Prema ajurvedskoj medicini, maslo je zaslužno za razgradnju otrova iz okoliša. Pretpostavlja se da ljekoviti sastojci podržavaju metabolizam tijela. Udio zasićenih masnih kiselina može se dobro razgraditi u crijevima, zbog čega je maslo lako probavljivo. Također, maslo je prikladno za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu. Iz masla se tijekom proizvodnje uklanjaju gotovo svi mliječni udjeli.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 897 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0,3 g

Masti: 99,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 890 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 3,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 6 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 3 mg

Magnezij: 1 mg

Natrij: 2 mg