Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Masti i ulja: dio kuhinje

Masti su nositelji okusa pa osiguravaju da osjećaj okusa postane intenzivniji. Ali od čega su napravljeni životinjska i biljna ulja i masti? Sastav se razlikuje ovisno o masti ili ulju, ali ugrubo se može reći da se obje varijante sastoje od zasićenih, nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Dobro je znati

Masti i ulja imaju ova posebna svojstva

Višestruko nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u biljnim uljima. Životinjske masti ne sadrže nikakve fitokemikalije, ali sadrže kolesterol. Masne kiseline omega-3 i omega-6, koje su neophodne za tijelo, nalaze se u biljnim i životinjskim mastima i uljima.

Različite masti i ulja u detaljnom prikazu

Osnovna kemijska struktura svih masti je ista. Ovisno o broju dvostrukih veza u molekuli masnih kiselina, razlikuju se zasićene masne kiseline bez dvostruke veze, mononezasićene s jednom dvostrukom vezom i višestruko nezasićene s dvije ili više dvostrukih veza. Što više zasićenih masnih kiselina masnoća ima i što je njezin lanac duži, to je talište veće. Razlika između masti i ulja temelji se na ovoj činjenici.

Što još sve trebaš znati o mastima i uljima

Ulja su tekuća pri normalnim okolišnim temperaturama i sadrže veliki udio nezasićenih masnih kiselina. Masti, s druge strane, imaju čvrstu konzistenciju i stoga su zasićene masne kiseline. Jestive masti ocjenjuju se prema sadržaju esencijalne linolne kiseline, odnosno polinezasićene masne kiseline s dvije ili više dvostrukih veza. Visok udio imaju, na primjer, suncokretovo ulje i ulje šafranike.

Ova su ulja posebno dragocjena za prehranu ljudi. Masti su osnovne sastavnice ljudske prehrane i ispunjavaju važne funkcije u organizmu. Potreba ljudi za mastima temelji se na ukupnoj potrošnji energije. Ne smije se unositi više od 30 posto ukupne dnevne količine energije u obliku masti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu masti i ulja?

Biljne masti i ulja nisu samo bitni za život, već su i zdravi jer sadrže esencijalne nezasićene masne kiseline. Životinjske masti, s druge strane, sadrže puno zasićenih masnih kiselina i puno kolesterola, što može dovesti do bolesti srca i krvnih žila. Iako tijelo može samo izgraditi zasićene masne kiseline, postoji nedostatak nezasićenih masnih kiselina, zbog čega se one moraju dodatno unijeti u tijelo. Biljne masti i ulja važni su opskrbljivači energijom za tijelo jer masti daju energiju i djeluju kao zaštita od hladnoće, ali i kao rezerva energije. Biljne masti i ulja razlikuju se po tome što su biljne masti krute, a biljna ulja tekuća.

Životinjske masti i uljakoji su nusproizvod proizvodnje mesa poznati su kao masti životinja za klanje. Visok sadržaj zasićenih masnih kiselina otežava probavu ovih masti. U kućanstvu se često upotrebljavaju za prženje ili kuhanje. Primjeri životinjskih masti i ulja su mast ili loj. Naziv se temelji na vrsti životinje koja se upotrebljava za klanje. U trgovinama možemo pronaći guščju mast i svinjsku mast. Drugi uobičajeni naziv sastoji se od namjeravane uporabe i oznake jestiva mast, poput masti za prženje ili masti za kuhanje.


Sezona

Kada je sezona masti i ulja?

I biljne i životinjske masti i ulja sezonski su proizvodi koji su dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati masti i ulja i kako se trebaju čuvati?

Različite masti i ulja u detaljnom prikazu

Izbor biljnih i životinjskih ulja i masti je ogroman. Iz tog se razloga ne može dati opća izjava povezana s upotrebom i čuvanjem. Neka su ulja prikladna za prženje poput životinjskih masti, druga su prikladnija za pripremu ukusnog preljeva za salatu. Obratite pozornost na odgovarajuću točku dimljenja i odgovarajuću preporuku na ambalaži. U pravilu, ulja treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu i ne predugo. Životinjske masti obično se čuvaju u hladnjaku.Sastojci

Ovo se nalazi u mastima i uljima

Najmanje trećina količine unesene masti trebala bi se sastojati od ulja s polinezasićenim masnim kiselinama. Budući da masti ispunjavaju važne zadaće za ljudski organizam, unos masti može se smanjiti samo u ograničenoj mjeri. Masti i ulja nositelji su esencijalnih masnih kiselina i vitamina topljivih u mastima poput vitamina A, D, E, K i provitamina karotena. Stoga se hrana koja sadrži karoten, poput mrkve, nikada ne bi trebala konzumirati bez dodavanja masti. Samo na taj način ljudski organizam može apsorbirati i iskoristiti provitamin karoten. Razlikuje se mast za namaze, za kuhanje, hrana s visokim udjelom masti i tvari slične masti.