Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Laneno ulje: nezasićene masne kiseline

Lanenim uljem, često i uljem lanenih sjemenki, naziva se zelenkasto biljno ulje koje se dobiva od sjemenki pravog lana (lanenih sjemenki). Glavne su države proizvodnje Kanada, Indija i Kina.

Dobro je znati

Laneno ulje ima ova posebna svojstva

Laneno ulje u detaljnom prikazu

Jednogodišnja biljka lana, koja se botanički naziva pravi lan , ima glatku stabljiku, raste do visine od 50 do 70 centimetara te je gusto i naizmjenično prekrivena listovima. Plod koji je dugačak od šest do osam milimetara nema miris i sluzav je. Laneno ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama. Deset mililitara dovoljno je da pokrije dnevnu potrebu za njima.

Hladno prešano laneno ulje zlatno-žute je boje, a rafinirano laneno ulje svijetložute ili pak smećkaste boje. Ovo ulje ima pikantan miris nalik sijenu, no može imati i zbilja svježu notu. Okus mu blago podsjeća na orašaste plodove i sijeno. Laneno ulje sadrži oko 90 posto nezasićenih masnih kiselina te, uz 45 posto, ima vrlo visok udio omega-3 masne kiseline koja se naziva alfa-linolenska kiselina. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe laneno ulje?

Biljka lana izvorno potječe iz Egipta, Sirije i Irana. Ova se biljka ubraja među najstarije uzgojne biljke poznate čovječanstvu. Cvijet pravog lana čak se spominje u Bibliji, i to u vezi s jednom od deset zala koji su snašli Egipat. Danas raste i u Europi. Lužica čak ima geografski zaštićenu oznaku: „lužičko laneno ulje”. Uz spomenute države, biljka lana uzgaja se i u Indiji, Kini, Argentini, Kanadi te SAD-u.


Sezona

Kada je sezona lanenog ulja?

Vrijeme cvata biljke lana seže od srpnja do kolovoza, a sjemenke dozrijevaju u kolovozu i rujnu.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati laneno ulje i kako se treba čuvati?

Laneno ulje u detaljnom prikazu

U šlezijskim regijama laneno se ulje prvenstveno upotrebljava u kombinaciji s  jelima od skute ili pak uz salatu od krastavacai riblja jela. Sloj ulja sprječava kvarenje skute, što je nekoć predstavljalo prednost uslijed nepostojanja mogućnosti za hlađenje. Općenito se gledano laneno ulje danas prvenstveno za salate upotrebljava kao pikantnija alternativa suncokretovuili maslinovu ulju . Međutim, ne bi se trebalo upotrebljavati za kuhanje jer se ne bi smjelo zagrijavati.

Ovako se treba čuvati laneno ulje

Budući da laneno ulje nakon kratkog dodira s kisikom ima gorak okus, preporučuje se uvijek ga čuvati u zatvorenim spremnicima, na primjer, u zrakonepropusno zatvorenim staklenim bocama. Osim toga, savjetuje se čuvanje na hladnom i, po mogućnosti, tamnom mjestu u hladnjaku. Ako se treba čuvati dulje vrijeme, uslijed niskog tališta može se čuvati čak i u zamrzivaču kako bi što dulje zadržalo svoj tipičan orašast okus.


Recepti

Što možeš pripremiti od lanenog ulja


Sastojci

Ovo se nalazi u lanenom ulju

Zbog vrlo visokog udjela omega-3 masnih kiselina i alfa-linolenske kiseline, laneno ulje smatra se jednim od najzdravijih ulja koja su dostupna na tržištu. Ono, na primjer, može doprinijeti jačanju imunološkog sustava tijela.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 5,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 1 mg

Natrij: 1 mg