Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ulje od kikirikija: azijski wok

Kikiriki, čije bi se ulje moralo prešati, mora se nakon ubiranja čuvati od dva do četiri tjedna na suhom mjestu kako bi se smanjio udio vode od oko 40 posto na vrijednost od oko pet posto. Nakon uklanjanja ljuski moguće je prešati ove orašaste plodove.

Dobro je znati

Ulje od kikirikija ima ova posebna svojstva

Ulje od kikirikija u detaljnom prikazu

Ulje od kikirikija preša se iz sjemenki kikirikija . Kikiriki se nakon ubiranja suši od dva do četiri tjedna radi smanjenja udjela vode. Prije ovog postupka udio vode iznosi 40 posto, a nakon sušenja preostaje još svega sedam ili pet posto. Nakon guljenja i čišćenja oraščići se usitnjavaju valjcima, a zatim prešaju. Iz prešane se mase n-heksanom može ispustiti udio preostalog ulja. Ovo je ulje niže razine kvalitete od hladno prešanog ulja.

Srodnici kikirikija

Znaš li da kod kikirikija iz botaničkog aspekta uopće nije riječ o orašastom plodu?  Umjesto toga, kikiriki se ubraja u obitelj mahunarki i stoga je bliski srodnik graškai graha. Međutim, po svojim je sastojcima – brojnim biljnim mastima i nezasićenim masnim kiselinama – ipak sličan i orašastom plodu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ulje od kikirikija?

Kikiriki izvorno potječe iz Južne Amerike jer je prije otprilike 7500 godina u Peruu otkriven i uzgojen prvi kikiriki. Međutim, posebno se često upotrebljava u azijskoj kuhinji za prženje namirnica u woku. Kao alternativa ulju od kikirikija – na primjer, u slučaju alergija – može se upotrebljavati repičino ulje.


Sezona

Kada je sezona ulja od kikirikija?

Ulje od kikirikija proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ulje od kikirikija i kako se treba čuvati?

Ulje od kikirikija u detaljnom prikazu

Ulje od kikirikija već se dulje vrijeme upotrebljava u azijskoj kuhinji. U prvom redu služi prženju i prženju u dubokom ulju namirnica koje se inače pripremaju u woku. I blago pikantan okus ulja od kikirikija čini ga atraktivnim, biljnim jestivim uljem koje savršeno pristaje i uz salate i hladna jela. Kao i sva jestiva ulja, ulje od kikirikija moralo bi se čuvati na tamnom i hladnom mjestu jer se utjecajem svjetlosti uništavaju masne kiseline, a ulje kvari.

No ulje od kikirikija ne upotrebljava se samo u kuhinji: zbog svojih brojnih nezasićenih masnih kiselina, kao što su uljna kiselina ili linolna kiselina te velikog udjela vitamina E, ovo se ulje rado upotrebljava i za njegu kože.


Recepti

Što možeš pripremiti od ulja od kikirikija


Sastojci

Ovo se nalazi u ulju od kikirikija

Sastojci ulja od kikirikija razlikuju se ovisno o različitim načinima proizvodnje te podrijetlu kikirikija. U njemu su sadržane i palmitinska kiselina, linolna kiselina, uljna kiselina te stearinska kiselina. Tipične su za ulje od kikirikija arahinska kiselina, behenska kiselina i lignocerinska kiselina. Udio vitamina E je uz 25 miligrama prilično visok.

Sastojci ulja od kikirikija navodno snižavaju razinu kolesterola u krvi te pridonose snižavanju krvnog tlaka. Dakle, bez obzira na to je li riječ o univerzalnom ili ukusnom jestivom ulju u kuhinji ili prirodnom sredstvu za njegu kože – ulje od kikirikija vrlo je kvalitetan prirodni proizvod, koji se može natjecati s drugim biljnim uljima kao što su maslinovo ili suncokretovo ulje.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 25,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 1 mg

Natrij: 0 mg