Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grašak: ukusan zeleni prilog

Grašak, poznat i kao vrtni grašak ili jestivi grašak, predstavlja ljudsku namirnicu staru nekoliko tisućljeća, koja se može uvrstiti u biljnu podvrstu mahunarki. 

Dobro je znati

Grašak ima ova posebna svojstva 

Svježi grašak u detaljnom prikazu

Grašak raste na zeljastim, jednogodišnjim biljkama i okružen je mahunama graška. Pri tome je riječ o zelenim lisnatim čahurama mahuna, zbog kojih su mahunarke dobile svoj naziv. Sam je grašak u čahurama poredan jedan pokraj drugog te se odlikuje svjetlozelenom ili zelenom bojom. Unutrašnjost graška također je svjetlozelena ili pak bijela te mekane konzistencije.

Zreli grašak ima promjer od jednog do dva centimetra, uz težinu od svega nekoliko grama. Mahunarke se upotrebljavaju za proizvodnju namirnica za ljude i kao hrana za životinje. Karakteristični za zreli grašak su kako hrskava konzistencija, tako i blago slatkast, svjež okus. Grašak se može jesti sirov, kuhan, pržen ili kuhan na pari.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grašak?

Kod graška riječ je o namirnici koju čovjek već nekoliko tisuća godina aktivno uzgaja. Njegovo podrijetlo seže do područja Male Azije, odakle se grašak zatim postupno širio sve do europskog prostora. Danas se grašak uzgaja gotovo posvuda na svijetu te u skoro svim klimatskim zonama. 


Sezona

Kad je sezona graška?

Sezona graška traje od lipnja do rujna te ga se stoga može nazvati klasičnim ljetnim povrćem. Zamrznuti grašak dostupan je tijekom cijele godine. Grašak je i omiljena povrtna biljka za uzgoj u vrtu.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grašak i kako se treba čuvati?

Svježi grašak u detaljnom prikazu

Grašak se može upotrijebiti na brojne načine. Upotreba kao povrće za juhu ili povrtni prilog sočnim jelima predstavlja najčešće oblike upotrebe. Osim toga, grašak se može upotrijebiti i za proizvodnju pirea od graška ili pljeskavica. Grašak u obliku svježeg povrća može se čuvati nekoliko dana. Za razliku od njega, dulje se može čuvati grašak u zamrznutu ili sušenu obliku.


Recepti

Što možeš pripremiti od graška


Sastojci

Čega ima u grašku

Grašak se odlikuje visokim udjelom dijetalnih vlakana, zbog čega je dobar za probavu. Također, grašak sadrži brojne vitalne i mineralne tvari te je stoga, ukupno gledano, zdrava i niskokalorična namirnica.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 81 kcal

Ugljikohidrati: 12,3 g

Bjelančevine: 6,6 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 60 µg

Vitamin B1: 0,32 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 25 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 26 mg

Željezo: 1,9 mg

Kalij: 340 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 1 mg