Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grah: snaga u obliku bubrega

Grah, koji brojni ljudi zovu i crveni grah, u najširem je smislu srodnik iznimno rasprostranjenog zelenog graha. Dokazano je da grah izvorno potječe iz Perua, odakle se zatim, tijekom vremena, proširio diljem Srednje Amerike. Kolonijalizacijom je naposljetku dospio do Europe.

Dobro je znati

Grah ima ova posebna svojstva 

Svježi grah u detaljnom prikazu

Bubrežasti grah jedna je od vrtnih vrsta graha, a ime duguje svojem obliku bubrega (na engleskom jeziku „kidney”). Osim svojeg karakterističnog oblika, grah ima i tipičan okus. On se odlikuje mekanom, brašnastom i blago slatkastom notom. Grah se smatra iznimno zasitnim. Grah ima prilično tanku, crvenkastu ili ljubičastu ljusku. Unutrašnjost je bijela. Grah se može skuhati, pržiti ili kuhati na pari. Zreli grah dugačak je između jednog i pet centimetara te sadrži fitohemaglutinin, zbog čega bi se trebao jesti tek nakon što se skuha.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grah?

Grahu je potrebno pjeskovito i rahlo tlo s obilnom sunčevom svjetlošću, toplinom i zaštitom od vjetra. Glavna područja uzgoja prvenstveno su Afrika, Južna Amerika – ovdje poglavito Peru – i Kina, odakle se izvozi diljem svijeta.


Sezona

Kada je sezona graha?

Grah voli vlažnu i toplu klimu te se ubire tijekom gotovo cijele godine u blizini ekvatora. Grah izvorno potječe iz Južne Amerike, odakle se, u okviru otkrivanja sjevernoameričkog i južnoameričkog kontinenta, postupno širio sve do Europe i Afrike. Danas se grah uzgaja gotovo svugdje u svijetu. To vodi do toga da je svježi i konzervirani grah dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grah i kako se treba čuvati?

Svježi grah u detaljnom prikazu

Grah je omiljen povrtni prilog krepkim jelima. Osim toga, rado se upotrebljava i za pripremu različitih povrtnih salata. Kada se grah zgnječi, iz njega se može proizvesti pirirana masa za pripremu pljeskavica od povrća. Grah se većinom nudi prethodno skuhan u konzervama ili staklenkama te se stoga može dugo čuvati. Nakon otvaranja potrebno je brzo potrošiti sadržaj. Sušeni grah vrlo je dugotrajan; u tu se svrhu mora čuvati zatvoren i na suhom mjestu.Sastojci

Ovo se nalazi u grahu

Svježi grah u detaljnom prikazu

Grah sadrži brojne ugljikohidrate te stoga služi kao biljni izvor energije. Osim toga, sadrži velike količine mineralnih tvari kao što su magnezij, kalcij i kalij, zbog čega je grah također omiljeno jelo sportaša. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 292 kcal

Ugljikohidrati: 36,5 g

Bjelančevine: 22,1 g

Masti: 1,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,65 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,4 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 0,52 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 100 mg

Željezo: 6,4 mg

Kalij: 1370 mg

Magnezij: 150 mg

Natrij: 18 mg