Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Slanutak: za vegetarijance i vegane

Slanutak se može uvrstiti u obitelj mahunarki. Čovjek ga uzgaja već tisućama godina te upotrebljava za proizvodnju namirnica i krmiva. Iako se slanutak ubraja među mahunarke, on nije srodnik domaćeg graška. 

Dobro je znati

Slanutak ima ova posebna svojstva 

Svježi slanutak u detaljnom prikazu

Ovisno o vrsti slanutka, njegova je biljka bijele, crvene ili čak plavkaste boje. Sam slanutak raste u mahunarkama dugačkima oko tri centimetra, čiji su listovi pernati. Ljuska mahunarki razmjerno je tanka te u pravilu sadrži jednu do najviše tri slanutka nepravilna oblika. Konzistencija slanutka hrskava je i čvrsta kada je sirov, ali postaje brašnastom i mekanom kada se skuha. On se odlikuje usporedivo neutralnim, ali bogatim okusom, čija je nota donekle gorka ili pak orašasta.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe slanutak?

Slanutak se danas prvenstveno uzgaja u TurskojPakistanu i Indiji. Slanutak, koji prvenstveno na Bliskom istoku služi kao osnovna namirnica, izvorno potječe iz Turske, gdje se uzgajao već prije 8 000 – 10 000 godina.


Sezona

Kad je sezona slanutka?

Slanutak se uzgaja gotovo svugdje na svijetu i može se u maloprodaji pronaći tijekom cijele godine. Međutim, budući da je pri tome riječ o uvezenoj robi, on je dostupan samo u sušenu ili zamrznutu obliku. Uz neprerađen oblik, prodaju se i prehrambeni proizvodi proizvedeni od slanutka, na primjer, humus.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati slanutak i kako se treba čuvati?

Svježi slanutak u detaljnom prikazu

Slanutak se prije upotrebe mora skuhati, pržiti ili kuhati na pari. Idealno je prikladan kao povrtni prilog krepkim jelima te predstavlja osnovni sastojak za proizvodnju humusa. Osim toga, slanutak se upotrebljava i za pripremu variva ili juha.

Ovo je najbolji način čuvanja slanutka

Sušeni slanutak može se dulje vrijeme čuvati te se većinom nalazi u plastičnoj ambalaži. Osim toga, prodaje se konzerviran u konzervama ili staklenkama. Kada se čuva na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla, slanutak se može čuvati do godinu dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od slanutka


Sastojci

Ovo se nalazi u slanutku

Svježi slanutak u detaljnom prikazu

Mahunarke su iznimno zdrave. Slanutak sadrži više bjelančevina od brojnih vrsta ribe i mesa te stoga može imati važnu ulogu u prehrani vegana ili vegetarijanaca. Iako ovo povrće sadrži razmjerno veliku količinu kalorija, uzrokuje dugoročan osjećaj sitosti zbog dijetalnih vlakana. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 150 kcal

Ugljikohidrati: 21,24 g

Bjelančevine: 7,5 g

Masti: 2,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,3 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 25 mg

Vitamin E: 2,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 58 mg

Željezo: 2,95 mg

Kalij: 53 mg

Magnezij: 56 mg

Natrij: 19 mg