Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mahune: omiljeni povrtni prilog

Mahune su povrće koje je staro nekoliko tisuća godina. U prošlosti su se uzgajale na području Južne Amerike i sve do Meksika, a zatim su ih nekadašnje kolonijalne velesile donijele do Europe, odnosno Engleske, Francuske, Portugala i Španjolske. 

Dobro je znati

Mahune imaju ova posebna svojstva 

Zeleni grah u detaljnom prikazu

Mahune su povrće koje ljudi uzgajaju tisućama godina, a poznato su i kao rezani grah ili povrtni grah. Rasprostranjene su diljem svijeta – kako u obiteljskim vrtovima tako i na plantažama graha. U Kini se zbog činjenice što je dostupan tijekom cijele godine naziva i cjelogodišnji grah. Ova se biljka upotrebljava kako za proizvodnju namirnica za čovjeka, tako i za životinjsku hranu.

Mahune imaju okus koji seže od brašnastog do slatkastog, a po konzistenciji su mekae. Dosežu duljinu između deset i najviše 30 centimetara te se odlikuju mramoriranim ili prugastim čahurama, u kojima se kriju sjemenke graha. Po vanjštini su zelene, no njihova je unutrašnjost svjetlija, dok je oblik okrugao i cilindričan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu mahune?

Slično kao kod boba, podrijetlo mahuna također izvorno potječe s kontinenata Sjeverne i Južne Amerike. Tijekom otkrića američkih kontinenata mahune su postupno dospijevale i do Europe. Međutim, određene sorte postojale su u Africi i prije otkrića američkih kontinenata. Danas se mahune uzgajaju u gotovo svim dijelovima svijeta. Za dozrijevanje im je potrebna topla do umjerena klima s brojnim oborinama.


Sezona

Kada je sezona mahuna?

Mahune se najčešće beru od srpnja sve do jeseni te se stoga smatra klasičnim ljetnim povrćem. No i izvan sezone berbe mahune su dostupne, na primjer, u hladnjačama jer se velik dio ubranih mahuna zaleđuje postupkom brzog zaleđivanja neposredno nakon ubiranja.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati mahune i kako se trebaju čuvati?

Zeleni grah u detaljnom prikazu

Mahune predstavljaju omiljeni prilog sočnim jelima, kao što je govedina ili svinjetina. Osim toga, često se upotrebljavaju i za pripremu salate od mahuna. U pravilu, ne jedu se sirove već skuhane, pečene ili kuhane na pari.

Ovako treba čuvati mahune

Mahune je najbolje čuvati u hladnjaku. Ondje traju nekoliko dana te se naposljetku mogu nastaviti prerađivati. Postoje četiri mogućnosti produljenja roka trajanja mahunama: prokuhavanjem, zamrzavanjem, kiseljenjem i sušenjem. Sušene mahune optimalno se mogu čuvati u staklenkama.


Recepti

Što možeš pripremiti od mahuna


Sastojci

Ovo se nalazi u mahunama

Zeleni grah u detaljnom prikazu

Mahune su zdrav biljni izvor proteina i ugljikohidrata te sadrže brojne vitalne i mineralne tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 33 kcal

Ugljikohidrati: 5,1 g

Bjelančevine: 2,4 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 53 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,28 mg

Vitamin C: 19 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 56 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 243 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 2 mg