Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bijeli grah: omiljeni prilog

Bijeli grah ubraja se u mahunarke te se može uvrstiti u obitelj biljki leguminoza. Može se poslužiti sušen, skuhan ili pržen te predstavlja omiljen prilog uz krepka jela. Posebno je poznat i u varijanti „zapečenog graha”, hrani u kojoj poglavito Britanci uživaju tijekom doručka. 

Dobro je znati

Bijeli grah ima ova posebna svojstva

Bijeli grah u detaljnom prikazu

Bijeli grah usko je povezan s običnim grahom i stoga također ima tipičan bubrežast oblik. Bijele je ili krem boje te dugačak između 15 i 18 milimetara, odnosno debeo između 8 i 9 milimetara. Po okusu je blag te se odlikuje blago slatkastom i krepkom aromom, koja se idealno može kombinirati s rajčicama ili lukom.

Ovako treba postupati s bijelim grahom

Bijeli grah može se kupiti unaprijed skuhan i konzerviran u limenkama ili pak sušen. Kako bi sušeni bijeli grah mogao razviti svoj okus, prije pripreme morao bi se nekoliko sati omekšavati u hladnoj vodi. Tako će se sadržane bjelančevine vezati s grahom. Budući da se u vodu za omekšavanje izlučuju brojne hranjive tvari, ona bi se trebala nastaviti upotrebljavati tijekom pripreme, a ne samo izliti. Savjet: kuhaj grah lagano i poštedno izravno u vodi u kojoj se omekšavao.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bijeli grah?

Zavičaj bijelog graha isprva se nalazio u suptropskim i tropskim područjima Srednje i Južne Amerike. Tijekom kolonijalizacije velikih dijelova američkog kontinenta, postupno se širio ostalim dijelovima zemlje. Danas se bijeli grah poglavito uzgaja u Europi i na istoku Azije.


Sezona

Kada je sezona bijelog graha?

Bijeli grah uzgaja se na otvorenom ili u stakleniku. Kada se uzgaja na otvorenom, bijeli grah uspijeva poglavito tijekom mjeseci od svibnja do listopada, dok se bijeli grah uzgojen u stakleniku poglavito ubire od travnja do prosinca. Kao posljedica toga, dostupan je tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bijeli grah i kako se treba čuvati?

Bijeli grah u detaljnom prikazu

Bijeli grah rado se poslužuje kao prilog uz krepka jela, kao što su jaja, slanina i meso, a usto se može upotrebljavati i kao sastojak za juheili variva. Također, bijeli je grah omiljen sastojak u salatama. Sušeni bijeli grah trebao bi se čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Tako će trajati nekoliko mjeseci.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od bijelog graha


Sastojci

Ovo se nalazi u bijelom grahu

Bijeli grah u detaljnom prikazu

Bijeli grah nije samo odličan izvor ugljikohidrata i bjelančevina, već i sadrži brojne mineralne tvari te tvari koje vežu žuč, a koje potiču probavu i općenitu dobrobit tijela. Bijeli grah navodno i održivo snižava razinu kolesterola u krvi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 72 kcal

Ugljikohidrati: 8,67 g

Bjelančevine: 4,23 g

Masti: 1,84 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0,6 mg

Vitamin E: 0,16 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 25 mg

Željezo: 1,21 mg

Kalij: 290 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 142 mg