Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bob: orasast i blaga okusa

Bob se ubraja u obitelj biljki mahunarki, a time i u nadređenu skupinu leguminoza. On se još naziva povrtni grah, napuhani grah, konjski grah, faba grah i debeli grah te predstavlja namirnicu staru nekoliko tisućljeća.

Dobro je znati

Bob ima ova posebna svojstva 

Bob u detaljnom prikazu

Bob se nalazi u oko 10 do 20 centimetara dugačkim mahunarkama biljke boba. Sami plodovi boba pri tome imaju debljinu između jednog i tri centimetra. U jednoj mahunarki sadržani su između tri i sedam zelenkasto-bijelih plodova. Bob je po okusu blago orašast i donekle sladak, a mladi je bob ukusniji. Konzistencija boba nježna je, a unutrašnjost je kremasta. Uzgoj ove kultivirane biljke naglo se smanjio tijekom proteklih nekoliko stoljeća.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bob?

Bob izvorno potječe iz područja Sredozemlja; prvi se put uzgajao poglavito na području današnjeg Izraela. Međutim, bob se danas uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Kina, Velika Britanija i Etiopija države su u kojima se ubire najveći dio godišnje ubranih 5,5 milijuna tona boba diljem svijeta. 


Sezona

Kada je sezona boba?

Bob koji raste na otvorenom u pravilu sazrijeva između lipnja i kolovoza, zbog čega se on smatra klasičnim ljetnim povrćem. Međutim, u kultiviranu se obliku uzgaja gotovo tijekom cijele godine i diljem svijeta. Bob se nakon ubiranja zamrzava, suši ili izravno konzervira. U maloprodaji je bob stoga dostupan gotovo tijekom cijele godine, bilo u svježem ili prerađenom obliku.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bob i kako se treba čuvati?

Bob u detaljnom prikazu

Bob se rado upotrebljava za pripremu krepkih jela od graha i od pirea, ali može se jesti i sirov. Svježi bob najbolje je čuvati u hladnjaku. Ondje će ostati svjež nekoliko dana. Postoje četiri mogućnosti produljenja roka boba: prokuhavanje, zamrzavanje, konzerviranje i sušenje. Sušeni bob optimalno se može čuvati u staklenkama.


Sastojci

Ovo se nalazi u bobu

Redovita konzumacija boba preporučuje se zbog njegova visokog udjela vitamina B, koji podržavaju brojne metaboličke postupke u tijelu. Također, svježi bob bogat je folnom kiselinom, koja je odgovorna za brojne procese rasta u tijelu te ima važnu ulogu pri proizvodnji krvi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 286 kcal

Ugljikohidrati: 27,3 g

Bjelančevine: 26,1 g

Masti: 1,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,5 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,37 mg

Vitamin C: 1,4 mg

Vitamin E: 0,27 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 100 mg

Željezo: 5,5 mg

Kalij: 1090 mg

Magnezij: 190 mg

Natrij: 11 mg