Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Blitva: ukusno povrće

Oprez: iako je blitva izgledom i okusom vrlo slična špinatu, botanički je gledano ona repa te stoga srodnik cikle. Međutim, danas se još samo jedu listovi i stabljike blitve. Saželi smo sve što je dobro znati o ovom ljetnom povrću.

Dobro je znati

Blitva ima ova posebna svojstva 

Svježa blitva u detaljnom prikazu

Blitva je povrće nalik špinatu i botanički je gledano sorta cikle. Baš poput njezinih srodnika cikle, šećerne i obične repe, blitva se ubraja u podvrstu loboda i u obitelj štirovki. Blitva vuče svoje podrijetlo s područja Sredozemlja i jugozapadne Azije.

Blitva s dugačkom stabljikom ima listove dugačke do 30 centimetara. Jestivi su i listovi i stabljike. Blitva je dostupna u različitim sortama, a boje sežu od blijede, žute te svjetlozelene i tamnozelene. Listovi su glatki ili pak hrapavi. Nekoć se korijenje blitve zbog visokog udjela šećera upotrebljavalo za dobivanje šećera. Međutim, blitvu je kasnije za taj postupak zamijenila šećerna repa.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe blitva?

Blitva se prvenstveno uzgaja u sredozemnim državama i u jugozapadnoj Aziji. U Europi se blitva prvenstveno uzgaja na jugu Španjolske i na jugu Italije. U određenim će uvjetima uspjeti i u kućnom vrtu.


Sezona

Kada je sezona blitve?

Blitva u umjerenim klimatskim područjima tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do rujna ima glavnu sezonu, zbog čega se smatra klasičnim ljetnim povrćem. Međutim, u maloprodaji je svježa blitva – tada najčešće iz uvoza – dostupna od ožujka do listopada.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati blitva i kako se treba čuvati?

Svježa blitva u detaljnom prikazu

U pravilu se blitva upotrebljava kao povrće u kuhinji. Dobro se može poslužiti uz jela od prženog mesa, ribe i jaja. Također, blitva je vrlo ukusna u salatama, nabujcima i na pizzi. Pri tome se listovi upotrebljavaju poput špinata, no stabljike se kuhaju kao zasebno povrće. Okus blitve intenzivniji je od okusa njezina srodnika špinata te se odlikuje pikantnom, orašastom notom. No različite vrste blitve neznatno se razlikuju u pogledu okusa. Blitva se bez poteškoća može nekoliko dana držati u pretincu za povrće hladnjaka.


Recepti

Što možeš pripremiti od blitve


Sastojci

Ovo se nalazi u blitvi

Zbog velikog udjela vitalnih i mineralnih tvari zrela se blitva smatra iznimno pogodnom za zdravlje. Ova je biljka bogata vitaminom K, vitaminom A i vitaminom E te natrijem, magnezijem, kalijem i željezom. Stoga se blitva često upotrebljava kod bolesti dišnih putova te protiv nervoze. Osim toga, blitva se preporučuje i u slučaju crijevnih tegoba. Može podržati probavu masti, rasteretiti jetra te neutralizirati slobodne radikale koji štete stanicama. Međutim, zbog razmjerno visoka sadržaja nitrata, ne preporučuje se više puta zagrijavati blitvu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 21 kcal

Ugljikohidrati: 0,069 g

Bjelančevine: 2,13 g

Masti: 0,28 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,09 mg

Vitamin C: 39 mg

Vitamin E: 1,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 103 mg

Željezo: 2,7 mg

Kalij: 376 mg

Magnezij: 81 mg

Natrij: 90 mg