Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina: svestrana i jednostavna

Tjestenina se proizvodi od tijesta, takozvanog tijesta za tjesteninu. Ono se sastoji od svega nekoliko komponenti, a može ga se pripremiti brzo i jednostavno kod kuće. Osnovni su sastojci voda, brašno i sol. Svježoj tjestenini k tomu se dodaje jaje, koje je automatski zaslužno za izgled tjestenine. 

Dobro je znati

Tjestenina ima ova posebna svojstva

Tjestenina postoji u raznim kulturama. Međutim, najpoznatija je ona iz talijanske kuhinje. No i u Aziji se proizvodi tjestenina. Ondje su prvenstveno poznati stakleni rezanci. Među klasičnim vrstama tjestenine moguće je pronaći špagete, tjesteninu Penne, Fussili, Ravioli ili pak makarone. Kao dodatak juhama rado se upotrebljava tjestenina u obliku slova.

Tjestenina u detaljnom prikazu

Dvije velike obitelji tjestenine

U načelu se tjestenine dijele na dvije velike obitelji tjestenine. Pri tome je s jedne strane riječ od tvrdoj pšenici, a s druge o mekoj pšenici. Tvrda ili durum pšenica posebno je bogata proteinima i glutenom, no sadrži vrlo nizak udio škroba. Tjestenina od tvrde pšenice ima dobra svojstva za kuhanje. Tjestenina od meke pšenice prvenstveno se proizvodi od heljde ili riže. Također, postoji tjestenina koja se sastoji kako od tvrde tako i od meke pšenice. 

Proizvodnja tjestenine

Klasično tijesto za tjesteninu sastoji se od vode, brašna i soli. Moguće je dodati i druge sastojke kako bi se promijenio okus i izgled tjestenine. Tako, na primjer, postoji zelena tjestenina, koja je upotpunjena lisnatim špinatom, ili pak crna tjestenina s crnilom sipe. Sastojci tijesta za tjesteninu moraju se pomiješati i zatim temeljito izmijesiti. Tijesto mora imati glatku i čvrstu konzistenciju. Zatim je na redu valjanje tijesta. Izvaljano tijesto zatim se mora oblikovati pod primjenom pritiska. Pri tome ga se provlači kroz posebnu mlaznicu. U tu svrhu postoje različite preše za tjesteninu. Prešanjem se dobiva željeni oblik. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tjestenina?

Dugo se nije moglo točno odrediti u kojoj je državi tjestenina prvi put bila proizvedena: u Kini ili Italiji. Godine 2005., tijekom arheoloških iskopa u Kini, tjestenina je u Kini pronađena u loncu starom 4000 godina. Pri tome je bila riječ o vrsti špageta. Time se Kina zbilja smatra kao država podrijetla tjestenine. Međutim, Talijani nisu jednostavno kopirali način proizvodnje. Tjestenina je paralelno izmišljena u više regija. Tjestenina je postojala već tijekom antike. U talijanskim grobovima pronađeni su razni alati za proizvodnju tjestenine, kao što su hvataljka za tjesteninu, valjak za tjesteninu i daska za tjesteninu.

Dodatni su ostaci pronađeni u Grčkoj, ali i u Indiji te u arapskom području. Arapi su kao prvi sušili tjesteninu na užetu za rublje u svrhu produljivanja roka trajanja tjestenine. Tu se metodu zatim preuzeli Europljani. U Europi se Sicilija smatra podrijetlom tjestenine. 


Sezona

Kada je sezona tjestenine?

Tjestenina se proizvodi tijekom cijele godine i stoga je dostupna u bilo kojem trenutku.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tjestenina i kako se treba čuvati?

Tjestenina u detaljnom prikazu

Tjestenina je proizvod od tijesta koji se konzumira kuhan. O obliku tjestenine ovisi koji je umak najbolje poslužiti uz nju. U načelu vrijedi sljedeće: što je umak gušći, dakle, što više krutih sastojaka sadrži, to bi veća trebala biti i tjestenina. Lakše i tekuće umake idealno je poslužiti uz tanku i dugačku tjesteninu, na primjer, špagete. U pogledu okusa tjestenina od jaja posebno se dobro može kombinirati s umacima od mesa i vrhnja. Tjestenina od durum pšenice i tjestenina bez jaja najbolji će okus imati uz povrće i umak od rajčice. Kako bi tjestenina što dulje ostala svježa, trebala bi se čuvati na tamnom i suhom mjestu.