Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rabarbara: gorko-kisela i niskokalorična

Rabarbara uspijeva u sjevernim i umjerenim predjelima te u suptropskim područjima. Njezino podrijetlo može se lokalizirati na područje Himalaje. Odatle je biljka postala važna na jugu Rusije, a svoj put do Europe pronašla je tek prije nekoliko stoljeća.

Dobro je znati

Rabarbara ima ova posebna svojstva

Svježa rabarbara u detaljnom prikazu

Rabarbara je tipično sezonsko povrće koje se pogrešno smatra voćem, premda je član obitelji biljki kukolja i stoga predstavlja povrće. Jestive su lisnate stabljike izrasle u obliku rozete, koje dosežu visinu do 70 centimetara i debljinu do oko pet centimetara. Veliki, kovrčavi list i podzemni podanak nisu jestivi. U stabljikama, kao i u ostatku biljke, nalazi se oksalna kiselina. Ta kiselina povrću podaruje izražen gorko-kiselkast okus. Međutim, ona je i štetna za zdravlje, zbog čega se rabarbara kuha prije konzumacije. Na temelju crvene ili zelene boje vanjske kože, unutarnje strukture stabljika i listova, rabarbara se dijeli na nekoliko sorti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe rabarbara?

Rabarbara je planinska biljka, koja potječe s (azijskog) Kavkaza. Proširila se sve do središnje Kine, Mongolije i Sibira. U Kini i Rusiji rabarbaru se smatra ljekovitim biljem, što je u tim državama čini posebno omiljenom. No rabarbara se danas smatra ukusnim povrćem i u srednjoeuropskim državama te u Sjevernoj Americi.


Sezona

Kada je sezona rabarbare?

Sezona rabarbare relativno je kratka i traje svega dva mjeseca. Ovisno o sorti, one se donekle razlikuju. Sezona započinje u ožujku i završava u svibnju. Međutim, ovisno o sorti traje i do sredine lipnja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati rabarbara i kako se treba čuvati?

Svježa rabarbara u detaljnom prikazu

Rabarbara se može upotrebljavati kao džem, kompot ili pak kao nadjev za kolače. Također, može se preraditi u chutney od rabarbare. Rabarbara je svježe i lako kvarljivo povrće. Stoga bi se nakon kupnje morala potrošiti unutar jednog do najviše tri dana. Preporuka: čuvaj ovo povrće zamotano u vlažnu krpu u hladnjaku. Može se i zamrznuti, no stabljike bi se prethodno trebale oguliti i narezati na male dijelove.


Recept dana

Što sve možeš pripremiti od rabarbare


Sastojci

Ovo se nalazi u rabarbari

Rabarbara je bogata vitaminom C, dijetalnim vlaknima i mineralnim tvarima poput kalija i fosfora. Tipično kiseli okus potječe od sadržanih voćnih kiselina kao što su jabučna kiselina, limunska kiselina i oksalna kiselina. Guljenjem i kuhanjem smanjuje se sadržaj oksalne kiseline. U Kini se rabarbara smatra ljekovitom biljkom. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 20 kcal

Ugljikohidrati: 1,36 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,14 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 0,25 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 66 mg

Željezo: 0,35 mg

Kalij: 287 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 2 mg