Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Komorač: između anisa i kopra

Komorač je štitarka. Svi dijelovi komorača svestrano se mogu upotrebljavati u kuhinji. Glavno razdoblje berbe seže od rujna do listopada. U pogledu komorača razlikuje se između divljeg, „pravog” komorača, koji je iznimno gorak, te najčešće upotrebljavanog vrtnog komorača.

Dobro je znati

Komorač ima ova posebna svojstva

Svježi komorač u detaljnom prikazu

Komorač (Foeniculum vulgare) dvogodišnja je zeljasta začinska i povrtna biljka, pripada obitelji štitarki i može narasti do dva metra visine. Karakteristične su, između ostalog, njegove gole peteljke te lukovice nalik gomoljima. Komorač ima intenzivan miris koji podsjeća na anis. Listovi komorača dvostruko su ili trostruko pernati. Za konzumaciju su prikladne kako lukovice tako i listovi. Postoje tri podvrste:

  • povrtni komorač
  • začinski komorač i
  • gorki komorač

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe komorač?

Porijeklo komorača vjerojatno se nalazi u području Bliskog istoka i prostoru Sredozemlja. On danas raste u Italiji, ali i na jugu Francuske, sjeveru Afrike, u Grčkoj, Španjolskoj i u Nizozemskoj. Male količine mogu se pronaći i na jugu Njemačke.


Sezona

Kada je sezona komorača?

Komorač je dostupan tijekom cijele godine. Međutim, njegova glavna sezona traje od lipnja do listopada. U Španjolskoj, Italiji i Francuskoj komorač raste od listopada do svibnja na otvorenom te odande dolazi do nas. Od svibnja do lipnja komorač se prvenstveno uvozi iz Nizozemske.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati komorač i kako se treba čuvati?

Svježi komorač u detaljnom prikazu

Komorač je popularna sorta povrća. Komorač se kao sastavni dio upotrebljava kako u mediteranskoj, tako i u azijskoj i indijskoj kuhinji. Kao začin su idealno prikladni prvenstveno listovi. Gomolj komorača može se sirov preraditi u salatu ili pak kuhan kao povrće. Komorač je idealan prilog ribljim jelima. Sjemenke komorača usto su idealno prikladne kao začin. One će mesu, juhama, kobasicama i pecivima podariti posebnu notu.

Ovako se treba čuvati komorač

Vanjština komorača nije ništa posebno, no njime bi se moralo rukovati oprezno jer ne podnosi intenzivan pritisak te na njega reagira ružnim smeđim mrljama. Komorač se može čuvati dulje vrijeme. U foliji za očuvanje svježine može se do 14 dana čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Međutim, nakon što se zareže, komorač bi se morao što prije potrošiti jer se putem mjesta reza mogu izgubiti vitamin C i vrijedna eterična ulja sadržana u komoraču.


Recept dana

Što možeš pripremiti od komorača


Sastojci

Ovo se nalazi u komoraču

Osim folne kiseline i vitamina C, u komoraču se nalaze i magnezij, kalcij, kalij te važne mineralne tvari i elementi u tragovima. Posebna vrijednost pripisuje se komoraču zbog sadržanih eteričnih ulja. Ona su zaslužna za ljekoviti učinak komorača. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 31 kcal

Ugljikohidrati: 7,3 g

Bjelančevine: 1,24 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 48 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,032 mg

Vitamin B6: 0,047 mg

Vitamin C: 12 mg

Vitamin E: 0,58 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 49 mg

Željezo: 0,73 mg

Kalij: 414 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 52 mg