Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Šparoga: kraljevsko plemenito povrće

Šparoga je povrće koje je rasprostranjeno diljem Europe, Azije i Afrike. Smatra se delikatesom, a u Njemačkoj je iznimno popularno kao „kraljevsko povrće”.

Dobro je znati

Šparoge imaju ova posebna svojstva 

Svježe šparoge u detaljnom prikazu

Šparoga, koju krasi znanstveni naziv Asparagus officinalis, višegodišnja je trajnica. Njezin podanak prezimljava na dubini od oko 35 cm ispod zemlje. Iz njega zatim tijekom proljeća klije više izdanaka, koji se nazivaju šparogama. Dakle, biološki je gledano šparoga mladica biljke šparoge, koja se sadi pri dubini od oko 20 centimetara. Uzgajivači šparoga čak i zagrijavaju svoja polja kako bi umjetno produljili sezonu šparoga.

Po ovome ćeš prepoznati svježe šparoge

Sa šparogama se mora postupati oprezno jer su vrlo sklone gnječenju. Međutim, svježe se šparoge lako prepoznaju. Kada se dva pruta šparoga trljaju jedan o drugog, cviljeti će ako su svježi. Mjesto reza ne smije biti sasušeno. Kora se odlikuje lijepim sjajem. Glava je sočna, zatvorena i neoštećena. Prutovi ne smiju biti šuplji. Ravnomjeran rast kriterij je za dobru kvalitetu. Za prodaju šparoga postoje razni prodajni razredi na koje se povrće dijeli.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu šparoge?

Šparoga potječe iz Europe, s jugozapada Azije i sa sjevera Afrike. 


Sezona

Kada je sezona šparoga?

Sezona šparoga u Njemačkoj započinje sredinom travnja i završava 24. lipnja. Međutim, roba se uvozi i iz Francuske, Španjolske i Perua. Kina je najveći proizvođač šparoga. U maloprodaji se nude sve vrste: bijeli, ljubičasti i zeleni izdanci šparoga. Njihova boja ovisi o vrsti ubiranja. 


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati šparoge i kako se trebaju čuvati?

Svježe šparoge u detaljnom prikazu

Šparoge se moraju oguliti prije konzumacije. Kod zelene sorte dovoljno je oguliti donji dio. Šparoge je potrebno kuhati u vrućoj vodi oko 15 minuta. Od kore se može pripremiti juha od šparoga. Šparoga je idealan prilog krumpiru, šunki i umacima. Također, šparoge su ukusne u obliku kremaste juhe, salate i na nabujcima. One su povrće koje je idealan prilog kako mesu tako i ribi te se mogu prepeći sirom.

Ovo je najbolji način čuvanja šparoga

Ovo bi se povrće moralo brzo potrošiti, no svježe šparoge mogu se pohraniti do daljnje prerade. U tu se svrhu neoguljeno povrće u svrhu zaštite zamata u vlažnu krpu i čuva u hladnjaku. Ako želiš zamrznuti šparoge, prethodno moraš oguliti stabljike. Šparoge su izvan sezone dostupne i u staklenkama.


Recepti

Što možeš pripremiti od šparoga


Sastojci

Ovo se nalazi u šparogama

Svježe šparoge u detaljnom prikazu

Više od 90 posto ovog povrća sastoji se od vode, zbog čega je iznimno niskokalorično. Šparoge sadrže asparagin, kalij i sumporne tvari. Šparoge imaju diuretičko djelovanje i nezamjenjiv okus. Na temelju purina sadržanih u šparogama, osobe koje boluju od bolesti bubrega morale bi ovo povrće jesti u malim količinama. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 21 kcal

Ugljikohidrati: 2,04 g

Bjelančevine: 1,96 g

Masti: 0,16 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 19,89 mg

Vitamin E: 2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 26 mg

Željezo: 0,68 mg

Kalij: 203 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 4 mg