Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Losos: omiljena riba za jelo

Lososi se mogu podijeliti na atlantske i tihooceanske losose. Oni se ubrajaju u skupinu migracijskih riba jer se izliježu u slatkovodnim rijekama, preko njih dospijevaju do mora te se vraćaju u prvobitne rijeke u svrhu mriještenja. Prekomjernim izlovom riba populacija divljeg lososa toliko se smanjila da se ova riba danas smatra delikatesom.

Dobro je znati

Losos ima ova posebna svojstva

Svježi losos u detaljnom prikazu

Losos se ubraja u migracijske ribe. U svrhu mriještenja prevaljuje velike udaljenosti kako bi se vratio u slatkovodna područja u kojima je odrastao. Mlade životinje najprije žive u slatkovodnim područjima, nakon čega odlaze u morsku vodu. Losos u pogledu toga posjeduje sposobnost fiziološke prilagodbe različitim udjelima soli pojedinih voda.

Stoga se losos ne može jednoznačno kategorizirati kao slatkovodna ili morska riba. Meso ove ribe narančasto-ružičaste je ili pak tamnocrvene boje i čvrste konzistencije. Njegova narančasta ikra dolazi u maloprodaju pod nazivom keta kavijar ili lososov kavijar , dakle, u jednoj od pet tihooceanskih sorti lososa.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe losos?

Prirodno su stanište atlantskog lososa obalne vode sjevernoga Atlantskog oceana, na primjer, Norveška, Grenland ili istočna obala Sjeverne Amerike. Stanište tihooceanskog lososa proteže se na obalne vode Tihog oceana ispred zapadne obale Sjeverne Amerike te priobalna područja država na jugoistoku Azije.

Odakle poglavito potječe losos koji je namijenjen za prehranu?

Losos koji se nudi u maloprodaji poglavito potječe iz uzgajališta. Glavni je proizvođač uzgojenih lososa Norveška. Ti se lososi kao mlade životinje uzgajaju u slatkovodnim bazenima, nakon čega se daljnji uzgoj provodi u moru, u ograđenim područjima u blizini obale. Za razliku od toga, divlji losos lovi se u svojim prirodnim staništima.


Sezona

Kada je sezona lososa?

Sezona lova divljeg lososa u pravilu seže od svibnja do rujna. Losos iz uzgoja proizvodi se tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati losos i kako se treba čuvati?

Svježi losos u detaljnom prikazu

Losos se može upotrebljavati na raznolike načine te sadrži brojne vitamine i visok udio masti. Može se pržiti, kuhati na pari, jesti sirov u sushiju, peći u pećnici ili poširati u jednom komadu. Zbog visokog udjela masti dobro se može i dimiti. Začinjen mješavinom začina od šećera, papra, začinskog bilja i soli, marinirano meso ove ribe smatra se delikatesom. Poširani cijeli losos rado se upotrebljava kao magnet za poglede u hladnim bifeima, a kotleti lososa idealno su prikladni za pečenje na roštilju i kratko prženje.

Dimljene kriške lososa omiljene su kao narezak, a komad filea idealan je za prepečenje ili pak za prženje. Losos je izvrstan dodatak za juhe, kako dimljen tako i sirov, narezan na trake ili kao riblja okruglica. Svježi losos morao bi se čuvati uz hlađenje i potrošiti unutar nekoliko dana.Sastojci

Ovo se nalazi u lososu

Koji je značaj lososa u zdravoj prehrani? Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama. Sadržane masne kiseline štite krvožilni sustav od bolesti i sprječavaju visok krvni tlak. Njegovo meso sadrži velike količine bjelančevina i male količine ugljikohidrata. Stoga je losos idealna namirnica za dijetalnu prehranu i lako probavljiv.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 202 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19,9 g

Masti: 13,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 15 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,98 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 371 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 51 mg