Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kavijar: ruska delikatesa

Uz votku, kavijar predstavlja vjerojatno najpoznatiju rusku delikatesu i izvozni je hit diljem svijeta. Iza naziva „kavijar” kriju se očišćena i posoljena riblja jajašca jesetre, a ona su poznata i pod nazivom „ikra”. No i jajašca drugih vrsta riba nazivaju se kavijar.

Dobro je znati

Kavijar ima ova posebna svojstva

Svježi kavijar u detaljnom prikazu

Ikra raznih vrsta jesetri poznata je kao kavijar u tradicionalnom smislu. Jajašca se nakon vađenja čiste i zatim sole. Tako su spremna za jelo. Strogo gledano, samo se ikra jesetre smije nazivati kavijar. Ikra drugih vrsta riba naziva se, na primjer, njemački kavijar, lososov kavijar ili kavijar pastrve – ovisno o vrsti ribe od koje potječe. Te se varijante nazivaju zamjena kavijaru .


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kavijar?

Prirodno stanište jesetre su, uz Crno more, i Arktički ocean te Kaspijsko more. Međutim, zbog prekomjernog se izlova njihova populacija u tim vodenim područjima uvelike smanjila. Nekoć se jesetra u svrhu uzimanja kavijara morala ubiti, no to danas više nije slučaj. Kavijar koji se dobiva u skladu s tom metodom najčešće potječe iz uzgajališta iz Kine, Saudijske Arabije ili Izraela te se proizvodi tijekom cijele godine.


Sezona

Kada je sezona kavijara?

Kavijar u maloprodaji najčešće potječe iz uzgoja te je stoga dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kavijar i kako se treba čuvati?

Svježi kavijar u detaljnom prikazu

U domovini ove luksuzne delikatese, Rusiji, kavijar se, u skladu sa starom tradicijom, poslužuje u staklenom spremniku, koji je dodatno smješten na ledu. U pravilu se poslužuje u kombinaciji sa svježim vrhnjem ili „blinima”, malim palačinkama od heljde, koje se poslužuju u tankim slojevima uz crno zlato. Alternativno se uz kavijar poslužuju i bijeli kruh s maslacem ili palačinke od krumpira.

Na što morate paziti pri konzumaciji

Ikre se mogu dodati na palačinke plastičnom žlicom ili žlicom od sedefa i zatim pojesti ili pak konzumirati upotrebom žlice od sedefa bez priloga. Međutim, za konzumaciju kavijara ne upotrebljavaju se metalne žlice jer bi se njima okus mogao pokvariti. Tradicionalno se uz kavijar pije votka, suho bijelo vino ili pak šampanjac. Ta pića naglašavaju izvanredan okus riblje ikre. Kavijar se neotvoren može šest tjedana čuvati u hladnjaku. Nakon otvaranja kavijar bi se morao potrošiti unutar tri dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u kavijaru

Kavijar je bogat omega-3 masnim kiselinama te sadrži velike količine bjelančevina. Masne kiseline sprječavaju visok krvni tlak i štite od bolesti srca, a usto imaju protuupalni učinak. Međutim, prekomjerna se konzumacija ne preporučuje jer kavijar ima visok udio kolesterola.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 244 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 26,1 g

Masti: 5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 560 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0,5 mg

Vitamin B6: 0,33 mg

Vitamin C: 14 mg

Vitamin E: 10 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 51 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 164 mg

Magnezij: 3 mg

Natrij: 1940 mg