Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tuna u limenkama: dugotrajna delikatesa

Tuna obuhvaća osam različitih vrsta riba grabežljivica. Ona je važna riba za jelo, no broj tuna ugrožen je. Tuna je brojnim ljudima poznata prvenstveno kao riblji file iz limenke, no jede se i sirova ili pečena na roštilju.

Dobro je znati

Tuna u limenkama ima ova posebna svojstva

Tuna u limenkama u detaljnom prikazu

Konzervirana tuna čvrste je konzistencije poput mesa i smeđe-sive boje koja varira ovisno o tekućini u kojoj se čuva. U pogledu okusa, tuna u limenkama ima blago vlaknast, neutralan okus, koji se dodatno naglašava blago slanom notom. Tuna se, uslijed svojeg okusa, idealno može kombinirati s namirnicama koje imaju kiselkast okus. U limenci se tunjevini često dodaju i aromatična ulja ili povrće .


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tuna u limenkama?

Stanište tuna prvenstveno se nalazi u suptropskim i tropskim te u umjerenim vodama, na dubinama do 1000 metara. Pojedine vrste, poput žutoperajne tune, pojavljuju se isključivo u suptropskim i tropskim predjelima, dok se bijela tuna može pronaći i u Sredozemnom moru.


Sezona

Kada je sezona tune u limenkama?

Tuna se lovi prvenstveno tijekom ljetnih mjeseci, od srpnja do rujna, i to u svim svjetskim morima. Izvan tih mjeseci vlada lovostaj ili se može loviti samo u krajnje neisplativim uvjetima. Zahvaljujući konzerviranju, tuna u limenkama dostupna je tijekom cijele godine. Za razliku od toga,svježa tuna dostupna je samo tijekom sezone lova.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tuna u limenkama i kako se treba čuvati?

Tuna u limenkama u detaljnom prikazu

Tuna u limenkama jede se sirova ili može poslužiti kao sastojak za različite salate, priloge ili jela svih vrsta. Zbog svojeg praktičnog pakiranja u dugotrajnim limenkama, može se iskoristiti i kao idealna, zdrava užina dok ste u pokretu. Otvorena tunjevina smije se pokrivena u hladnjaku čuvati najviše dva dana – nakon toga razdoblja više se ne može konzumirati. Međutim, neotvorena tuna u limenkama ima rok trajanja tijekom razdoblja od godine dana i više.Sastojci

Ovo se nalazi u tuni u limenkama

Posebno su vrijedne esencijalne omega-3 masne kiseline, koje se prvenstveno pojavljuju u masnim ribama, kao što je tuna. Osim toga, tuna sadrži i vrijedne vitamine B te mineralne tvari kao što su magnezij i kalcij.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 100 kcal

Ugljikohidrati: 0,7 g

Bjelančevine: 22,84 g

Masti: 0,41 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,95 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,52 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 1,34 mg

Kalij: 226 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 360 mg