Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sardine u ulju u limenkama: tradicija

Bez obzira na to je li riječ o kruhu, u pikantnom umaku uz špagete ili na pladnju sirovih proizvoda – sardine u ulju u limenkama omiljene su, ukusne i svestrano upotrebljive. Pritom je riječ o svježe ulovljenim sardinama koje se kisele u ulju i čuvaju kao trajni riblji proizvodi. Pogledajmo sada zajedno nešto dublje u limenku s ovim sitnim ribama.

Dobro je znati

Sardine u ulju u limenkama imaju ova posebna svojstva

Sardine u ulju u limenkama u detaljnom prikazu

Sardina je riba koja plovi u jatu, a najbolje se osjeća pri temperaturama vode od 10 do 20 Celzijevih stupnjeva. Sardina stoga preferira živjeti u vodama u blizini obala, i to na morskoj dubini od 15 do 60 metara. Usporedivo mala riba s plavkastim leđima ima srebrni trbuh i doseže duljine do 20 centimetara.

Ovako se konzerviraju sardine

Tijekom procesa obrade sa sardina se u pravilu uklanjaju ljuske, iz njih se vade kosti te im se skida koža, tako da se mogu poslužiti u obliku koji je odmah spreman za konzumaciju. Međutim, postoje i varijante s kostima i kožom. Kao ulje najčešće se upotrebljava talijansko maslinovo ulje. No katkad se upotrebljava i suncokretovo ulje. Sardine se prije konzerviranja često i mariniraju različitim začinima. Sama konzervacija provodi se u limenkama od aluminija ili bijelog lima. Sardine u ulju smatraju se pravom delikatesom, posebno u francuskom i španjolskom govornom području.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sardine u ulju u limenkama?

Vrsta sardine koja se često prerađuje u sardine u ulju u limenkama jest europska sardina, koja se ubraja u porodicu haringi . Njihovo prirodno riblje stanište proteže se od sjevera Atlantskog oceana sve do Sjevernog i Baltičkog mora te čak i Sredozemnog mora, gdje se lovi u obalnim područjima portugalske pokrajine Algarve te na južnofrancuskim i talijanskim obalama. Daljnja prerada provodi se diljem Europe.


Sezona

Kada je sezona sardina u ulju u limenkama?

Budući da je kod sardina u ulju u limenkama riječ o već prerađenoj namirnici, za njih ne postoji posebna sezona. Međutim, proces proizvodnje strogo je povezan s dotičnom sezonom izlova sardina. Sardine se pretežito love u razdoblju od srpnja do kolovoza, dakle, u mjesecima vrhunca ljeta u Europi. Izvan toga razdoblja sardine se love samo pojedinačno ili je na snazi stroga zabrana izlova. Svježe ulovljene sardine se prije daljnje prerade u sardine u ulju u limenkama najprije zamrzavaju, zahvaljujući čemu se zatim cijele godine mogu nastaviti prerađivati u sardine u ulju u limenkama.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sardine u ulju u limenkama i kako se trebaju čuvati?

Sardine u ulju u limenkama u detaljnom prikazu

Sardine u ulju u limenkama cijene se kao užina za međuobrok, a osim toga služe kao izvrsna osnova za pripremu ribljih salata. Neotvorene se sardine u ulju mogu čuvati više godina. Kada se otvore, najbolje ih je čuvati zatvorene u hladnjaku i potrošiti unutar nekoliko dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od sardina u ulju u limenkama


Sastojci

Ovo se nalazi u sardinama u ulju u limenkama

Sardine u ulju imaju visok udio vrijednih, nezasićenih masnih kiselina. Ove ribe k tomu su lako probavljive te ljudskom organizmu pružaju brojne dodatne, esencijalne hranjive i mineralne tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 222 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 24,1 g

Masti: 3,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 49 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,22 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 12,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 330 mg

Željezo: 2,7 mg

Kalij: 388 mg

Magnezij: 205 mg

Natrij: 366 mg