Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dimljena skuša: bogat aromatičan okus

Dimljenom skušom nazivaju se očišćene, vruće dimljene ribe s glavom. Meso dimljenih skuša vrlo je sočno te se iz njega najčešće mogu dobro ukloniti kosti. Zahvaljujući veličini koja ostaje očuvana, skuša se može točno termički obrađivati i prerađivati.

Dobro je znati

Dimljena skuša ima ova posebna svojstva

Dimljena skuša u detaljnom prikazu

Kod dimljene skuše riječ je o ribi koja se dimi toplinskom obradom pri temperaturama između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, a ona se dimi u razdoblju do tri dana. Samo dimljenje u pravilu se provodi iznad bukovine . Dimljena skuša smatra se delikatesom, koja se, u svrhu boljeg konzerviranja, podvrgava procesu dimljenja, kojim se ovom jelu istovremeno podaruje njegov karakterističan, dimni i aromatičan okus. Crvenkasto meso skuše karakterizira vrlo visok udio masti.

Skuša, kao riba koja pliva u jatu, doseže duljine do 60 centimetara uz težinu od najviše 3,5 kilograma. Skuše imaju oblik nalik torpedu, a njega karakteriziraju viličasta repna peraja te zeleno-plava boja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dimljena skuša?

Kod skuše riječ je o morskoj ribi, koja se pretežito pojavljuje u umjerenim predjelima Sjevernog mora, Atlantskog oceana, dijelovima Crnog mora te u sjevernim regijama Sredozemnog mora. Dimljeni filet skuše već je nekoliko stoljeća omiljeno, konzervirano jelo za dugačka putovanja. Procesom dimljenja ubijaju se potencijalne klice i bakterije, zbog čega filet ostaje konzerviran. Podrijetlo ovoga jela stoga se nalazi u kopnenim, priobalnim predjelima, gdje se nekoć upotrebljavalo kao provijant za dugačka pomorska putovanja. Danas je dimljena skuša dostupna u zavarenu obliku u zalogajnicama ili pak kao svjež proizvod.


Sezona

Kada je sezona dimljene skuše?

Sezona lova skuše proteže se od rujna sve do ožujka. Tijekom toga razdoblja svježe se ulovljena skuša prerađuje u dimljenu skušu. Međutim, dimljena skuša proizvodi se tijekom cijele godine, a izvan sezone lova u tu se svrhu upotrebljavaju zamrznute ribe. Dimljena skuša stoga je dostupna tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dimljena skuša i kako se treba čuvati?

Dimljena skuša u detaljnom prikazu

Dimljena skuša može poslužiti kao zdravi međuobrok ili kao glavni sastojak za ukusna jela, kao što je skuša s krumpirom, ciklom i hrenom. Osim toga, dimljena skuša idealan je prilog salatama. Dimljena skuša može se u hladnjaku čuvati dobrih tjedan dana. Dulje se može čuvati kada je zapakirana i zavarena.


Sastojci

Ovo se nalazi u dimljenoj skuši

Za skušu je karakterističan visok udio nezasićenih masnih kiselina, koji je zdrav za krvožilni sustav. Osim toga, u skuši se nalaze brojne hranjive tvari, koje su dobre za razne metaboličke procese u ljudskom organizmu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 335 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,8 g

Masti: 29,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,07 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,43 mg

Vitamin B6: 0,31 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,88 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 11 mg

Željezo: 1,03 mg

Kalij: 312 mg

Magnezij: 34 mg

Natrij: 722 mg