Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Cikla: intenzivna boja i okus

Cikla ili crvena repa, kako se još naziva, botanički pripada obitelji štirovki, a svoj je današnji oblik i boju dobila tek uzgojem tijekom 19. stoljeća. Saznaj više o ovom gomoljastom povrću izražene crvene boje.

Dobro je znati

Cikla ima ova posebna svojstva 

Svježa cikla u detaljnom prikazu

Cikla ima kuglast oblik te posjeduje promjer od najviše deset centimetara. Okružena je tamnom, ljubičastom ili blago crvenkastom korom. Unutrašnjost cikle crvene je ili ružičaste boje. Kada je cikla zrela, pojedini gomolji dosežu težinu do 600 grama. Cikla se može jesti sirova, kuhana, kuhana na pari ili pržena. Okus je blago zemljan, kiselkast do gorak i dobro se slaže sa salatama od sirovog povrća. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe cikla?

Cikla je, poput šećerne repe i blitve, nastala iz jednog zajedničkog divljeg oblika. Izvorno vjerojatno potječe sa sjevera Afrike. Rimljani su ti koji su je proširili diljem Europe. Od tada njezina popularnost neprestano raste. Danas se cikla uzgaja gotovo svugdje na svijetu: na primjer, u Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj i Italiji. Cikla je izvrsno prikladna za uzgoj u kućnom vrtu.


Sezona

Kada je sezona cikle?

Svježa cikla tijekom jesenskih mjeseci, dakle, rujna i listopada, dospijeva u maloprodaju te se stoga može smatrati jesensko-zimskim povrćem. Konzervirana cikla dostupna je tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati cikla i kako se treba čuvati?

Svježa cikla u detaljnom prikazu

Cikla se rado upotrebljava kao sastojak u sirovim salatama. Osim toga, cikla predstavlja omiljen prilog krepkim jelima. Također, od cikle se proizvodi povrtni sok. Kada je riječ o okusu, cikla ima blago zemljan, kiselkast ili pak gorak okus, zbog čega predstavlja idealan sastojak za sirove salate. Cikla se može u hladnjaku čuvati od dva do tri tjedna kada se zamota u vlažnu krpu. Međutim, dostupna je i unaprijed kuhana i zavarena, a tada joj je i rok trajanja dulji.


Recepti

Što možeš pripremiti od cikle


Sastojci

Ovo se nalazi u cikli

Svježa cikla u detaljnom prikazu

Kod crvene cikle riječ je o povrću koje sadrži veliku količinu vitalnih i mineralnih tvari, koje imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Redovita konzumacija cikle pri tome prvenstveno jača imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 47 kcal

Ugljikohidrati: 8,38 g

Bjelančevine: 1,53 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 0,04 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 0,89 mg

Kalij: 407 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 58 mg