Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Slatki krumpir: slastan, vrlo zdrav

Naziv „slatki krumpir” varljiv je: iako ova biljka, baš poput krumpira, potječe iz Srednje i Južne Amerike, oni nisu srodni. Krumpir se ubraja u rod pomoćnica, dok se slatki krumpir ubraja u obitelj slakovki. Međutim, obje ove varijante postale su nezamjenjiv sastavni dio svjetskih jelovnika.

Dobro je znati

Slatki krumpir ima ova posebna svojstva 

Svježi slatki krumpir u detaljnom prikazu

Slatki krumpir, koji je također poznat pod nazivom batat, u brojnim se svjetskim državama smatra osnovnom namirnicom. Pri tome je riječ o duguljastom plodu, koji ima smećkastu ili pak bjelkastu boju te narančastu unutrašnjost koja sadrži škrob. Slatki krumpir, koji je dugačak oko 30 centimetara i teži do jednog kilograma, okrugla je ili cilindrična oblika ili pak oblika koji se sužava u šiljast vrh prema kraju.

Biljka iz uzgoja slatkasta okusa

Voćno meso slatkog krumpira brašnaste je konzistencije i postupno se omekšava tijekom postupka kuhanja. Kada se skuha, slatki krumpir izravno je usporediv s krumpirom. Slatki krumpir ubraja se u obitelj biljki slakovki te je biljka iz uzgoja, a godišnje se uzgaja i ubire gotovo 100 milijuna tona slatkog krumpira. Ovisno o vrsti pripreme, slatki krumpir ima slatkast, intenzivan ili pak blago trpak okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe slatki krumpir?

Slatki krumpir izvorno potječe iz Srednje, odnosno Južne Amerike, a tijekom kolonijalizacije Srednje i Južne Amerike tijekom 16. stoljeća probio se sve do Europe. Međutim, budući da je biljci za dozrijevanje potrebna suptropska ili pak tropska klima, na europskom tlu uzgaja se prvenstveno u Portugalu, Španjolskoj ili Italiji. Glavna je država uzgoja slatkog krumpira Kina.


Sezona

Kada je sezona slatkog krumpira?

Sezona slatkog krumpira prvenstveno traje tijekom jesenskih mjeseci, od rujna pa sve do studenog. U tomu se razdoblju ubire, pakira ili prerađuje u razne prehrambene proizvode. Slatki krumpir isključivo je povrće iz uvoza i dostupan je tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati slatki krumpir i kako se treba čuvati?

Svježi slatki krumpir u detaljnom prikazu

Slatki krumpir u brojnim se državama smatra osnovnom namirnicom te upotrebljava za proizvodnju pirea od slatkog krumpira i brojnih drugih jela. Može se pržiti, kuhati ili upotrebljavati kao prilog salatama. Hladno, suho i tamno mjesto ispunjava sve potrebne uvjete za dugoročno čuvanje slatkog krumpira. Ako su temperature previsoke, počet će klijati.Sastojci

Ovo se nalazi u slatkom krumpiru

Svježi slatki krumpir u detaljnom prikazu

Slatki krumpir smatra se bogatim izvorom vitamina E, koji suzbijaju slobodne radikale. Osim toga, u slatkom krumpiru kriju se brojne mineralne tvari, koje ga čine iznimno zdravom namirnicom.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 117 kcal

Ugljikohidrati: 24,08 g

Bjelančevine: 1,63 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,27 mg

Vitamin C: 30 mg

Vitamin E: 4,56 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 22 mg

Željezo: 0,66 mg

Kalij: 360 mg

Magnezij: 18 mg

Natrij: 4 mg