Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dimljeni losos: ukusan izvor proteina

Dimljeni losos klasično je jelo na jelovniku svake zabave. No znaš li da se, za razliku od pikantnog dimljenog lososa, on dimi na hladnim, a ne na vrućim temperaturama? Ili koliko taj postupak dimljenja ustvari traje? Ili po čemu se dimljeni losos razlikuje od mariniranog lososa? Sve to i još puno toga otkrit ćemo vam na ovoj stranici.

Dobro je znati

Dimljeni losos ima ova posebna svojstva

Dimljeni losos u detaljnom prikazu

Dimljeni losos odnosi se na dimljene komade ili strane usoljenog ili unaprijed usoljenog lososa. Dimljeni losos najčešće se pakira u srednje velikim, blago uljnim komadima, koji se odlikuju crvenkastom ili blago smećkastom bojom. Korica dimljenog lososa srednje je debljine i razmjerno čvrste konzistencije. Dimljeni losos po okusu ima karakteristično riblju i dimnu notu, koja ostavlja blago slan trag na jeziku. Meso je mekano i, mjestimično, konzistencije nalik gelu.

Ovako nastaje dimljeni losos

Isprva svježe meso lososa se nakon ulova dimi u generatoru hladnog dima na temperaturi od 15 do 25 Celzijevih stupnjeva. Losos pri tome prolazi dva postupka dimljenja, a svaki od njih traje otprilike osam sati. Između pojedinačnih prolaza dimljenja nalazi se 4-satna pauza. Dimljeni losos se, za razliku od svježeg lososa , može znatno dulje čuvati jer se u okviru procesa dimljenja ubijaju potencijalne klice i bakterije.

Uz metodu hladnog dimljenja postoji i metoda vrućeg dimljenja, u okviru koje se svježi losos dimi iznad užarene vatre na drvu bukovine i u zatvorenoj komori. Vruće dimljeni losos često ima nešto aromatičniji okus od, primjerice, hladno dimljenog lososa. Marinirani losos se, prema skandinavskom običaju, začinjava šećerom, solju i koprom te marinira, ali se ne dimi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dimljeni losos?

Velik dio hladno dimljenog lososa danas nastaje u skandinavskim državama, dakle, Norveškoj, Švedskoj i Islandu. No i sjevernoameričke države SAD i Kanada zaslužne su za velik dio svjetskih zaliha dimljenog lososa. Međutim, dimljeni losos u načelu se na raznim mjestima proizvodi i privatno – u tu je svrhu u pravilu dovoljna odgovarajuća dimna peć. Dimljeni losos može se u maloprodaji kupiti svjež, u odjelu s ribljim proizvodima, ili pak zapakiran.


Sezona

Kada je sezona dimljenog lososa?

Dimljeni losos dostupan je tijekom cijele godine. Svježi dimljeni losos u pravilu se može kupiti od veljače do kraja rujna – pri čemu je riječ o sezoni izlova lososa. Dimljeni losos smatra se delikatesom posebno tijekom jeseni i zime.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dimljeni losos i kako se treba čuvati?

Dimljeni losos u detaljnom prikazu

Dimljeni losos može se jesti samostalno ili pak upotrebljavati kao sastojak za jela s dimnom notom. Kako bi mogao razviti svoju punu aromu, morao bi se 30 minuta prije konzumacije izvaditi iz hladnjaka. Dimljeni losos se, uz odgovarajuće hlađenje od oko četiri do šest Celzijevih stupnjeva, neotvoren može čuvati oko dva tjedna nakon proizvodnje. Otvoreno pakiranje treba iskoristiti u roku od nekoliko dana.Sastojci

Ovo se nalazi u dimljenom lososu

Dimljeni losos bogat je vrijednim omega-3 masnim kiselinama, koje štite tjelesni krvožilni sustav. Osim toga, dimljeni losos ima visok udio proteina, koji može pridonijeti funkciji i zaštiti imunološkog sustava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 289 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 28,5 g

Masti: 19,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 89 µg

Vitamin B1: 0,2 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,64 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 23 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 475 mg

Magnezij: 38 mg

Natrij: 64 mg