Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dimljeni crveni bodečnjak: zdrava delikatesa

Crveni bodečnjaci zbilja su posebne ribe. One žive pri većim dubinama od oko 70 metara te sve do impresivnih 1000 metara. Prvenstveno obitavaju u sjevernom Atlantskom oceanu te ne pripadaju porodici bakalara, već škarpina. One su, između ostalog, srodnici riba od kamena te čak imaju otrovne bodlje na prednjim leđnim perajama i pokrovima škrga.

Dobro je znati

Dimljeni crveni bodečnjak ima ova posebna svojstva

Dimljeni crveni bodečnjak u detaljnom prikazu

Kod dimljene škarpine riječ je o dimljenom komadu fileta ribe crvenog bodečnjaka iz morskih dubina. Markantni su bodljikavi prednji pokrovi škrga te višestruko ukrižene leđne peraje. Također, tipični su crvenkasta boja ljuski i crne oči. U okviru pripreme, meso crvenog bodečnjaka bit će žute ili pak narančaste boje te blago žilave konzistencije, a njegov će okus biti sočan i blago riblji.

Ovako funkcionira dimljenje

Karakteristično crveno meso crvenog bodečnjaka hladno se dimi u okviru procesa dimljenja pri temperaturama od 25 do najviše 40 Celzijevih stupnjeva. U tu se svrhu u pravilu upotrebljava bukovina jer ona ribi predaje najbolje arome. Proces dimljenja, između ostalog, služi osiguravanju mogućnosti duljeg čuvanja ribe uslijed ubijanja različitih bakterija. Dimljeni crveni bodečnjak ukusno je, aromatično jelo.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dimljeni crveni bodečnjak?

Kod crvenog bodečnjaka riječ je o tipičnoj ribi grabežljivici, čije se stanište nalazi pri dubinama do 1000 metara u sjevernom Atlantskom oceanu. Područja izlova crvenog bodečnjaka stoga se protežu od grenlandske i islandske obale te sve do Kanade. Dimljeni crveni bodečnjak postoji već nekoliko stoljeća. Nekoć je služio kao idealna mogućnost za dulje čuvanje svježe ribe, a time se istovremeno osiguravala njegova aromatična priprema.


Sezona

Kada je sezona dimljenog crvenog bodečnjaka?

Crveni bodečnjak lovi se tijekom cijele godine, no u pravilu je potražnja za njim najveća u jesenskim i zimskim mjesecima, tj. od rujna do ožujka. Dimljeni crveni bodečnjak proizvodi se najčešće od svježe ulovljene, ali i od zamrznute ribe.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dimljeni crveni bodečnjak i kako se treba čuvati?

Dimljeni crveni bodečnjak u detaljnom prikazu

Dimljeni crveni bodečnjak omiljeno je jelo u restoranima. Osim toga, ovo jelo služi i kao ukusni međuobrok te je, zbog niskog udjela masti, idealno prikladan za dijetalnu prehranu s niskim unosom masti. Kada se hladi, dimljeni crveni bodečnjak može se čuvati oko tjedan dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u dimljenom crvenom bodečnjaku

Dimljeni crveni bodečnjak bogat je proteinima, a istovremeno ima vrlo nizak udio masti. Stoga je ovo jelo idealno prikladno za izgradnju mišića i podržavanje imunološkog sustava tijela. Osim toga, meso ove ribe sadrži velike količine selena, koji ima antioksidativni učinak na ljudski organizam. Dimljeni crveni bodečnjak stoga je vrlo zdrav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 145 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 23,8 g

Masti: 5,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 10 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,31 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 1,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 25 mg

Željezo: 4,7 mg

Kalij: 367 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 550 mg