Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Skuša: svestrana riba srebrne boje

Mjesto podrijetla skuše su obalne vode Sjeverne Amerike (Atlantski ocean), Sjeverno more, Irsko more, zapadna strana Norveškog kanala, Sredozemno more i Crno more. Stoga je kod nje riječ o morskoj ribi. Lovi se u posebnim ribolovnim zonama i samo u razdoblju od srpnja do veljače.

Dobro je znati

Skuša ima ova različita svojstva

Svježa skuša u detaljnom prikazu

Skuše (Scomber scombrus) su jestive ribe iz mora koje imaju malu količinu kostiju i ljuski te se mogu pripremati na razne načine. Ova jestiva riba doseže težinu do 3,4 kilograma uz duljinu od oko 60 centimetara. Skuša, koja gotovo ni nema ljuske i kosti, odlikuje se blago crvenkastim mesom koje je bogato zdravim mastima. Njezino meso sadrži oko 12 posto visokokvalitena ulja. To ovu ribu čini lako kvarljivom, dok je s druge strane visok udio omega-3 masnih kiselina čini iznimno zdravom. U pravilu se skuša u kuhinji kuha u slanoj vodi ili prži na ulju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe skuša?

Skuše, koje vole preplivati dugačke razdaljine, osjećaju se dobro kako pred obalama Sjeverne Amerike tako i u Atlantskom oceanu te Sjevernom i Baltičkom moru.


Sezona

Kada je sezona skuše?

Grabežljiva riba s bodljastom perajom živi u jatima i tijekom cijele godine obitava u blizini površina morskih voda. Porast temperatura vode početkom proljeća i praćenje putem jata haringa skušu naposljetku tijekom svibnja i lipnja tjeraju do obala. Ondje ih ribari lako love svojim mrežama. Izlov se provodi od srpnja do veljače.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati skuša i kako se treba čuvati?

Svježa skuša u detaljnom prikazu

Skuša je prikladna za pripremu raznih jela. Može se pripremiti u obliku filea te kombinirati s različitim prilozima, školjkama, maslacem, umakom od bijelog vina, lukom, limunovim sokom i začinskim biljem. Može se preraditi i u paštete, variva, nabujke, salate ili riblju juhu.

Kao začinsko su bilje prikladni komorač, kopar, peršin, dragušac, divlji pelin, češnjak i sivolisni žednjak. U kuhinji je nježno riblje meso prikladno za prženje, kuhanje, geliranje, dimljenje ili konzerviranje. Skuše konzervirane u limenkama uz dodatak umaka od rajčice ili ulja također su popularne. Budući da skuša po prirodi sadrži velike količine ulja, u sirovu stanju neće dugo sačuvati svoju svježinu, zbog čega bi se morala pospremiti netom nakon nabave.


Recept dana

Što možeš pripremiti od skuše?


Sastojci

Ovo se nalazi u skuši

Skuše se ubrajaju među ribe bogate uljem. One isporučuju oko 2,5 grama omega-3 masnih kiselina na 100 grama. To konzumaciju ribljeg mesa čini djelotvornim protiv povišene razine kolesterola u krvi i suženja krvnih žila. Sadržani vitamin A štiti kožu, dok vitamini B pojačavaju otpornost na zaraze. Oko 20 posto proteina na 100 grama skuše jačaju tjelesnu kondiciju i mišiće.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 182 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,7 g

Masti: 11,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 100 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,63 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 396 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 95 mg