Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bijeli iverak: orijaš iz mora

Bijeli iverak spada u porodicu riba plosnatica te još ima dva rođaka: crnog i pacifičkog bijelog iverka. Međutim, uz duljinu do četiri metra i težinu do čak 400 kilograma, bijeli iverak u naše će lonce i tave stati samo narezan u oblik filea.

Dobro je znati

Bijeli iverak ima ova posebna svojstva

Bijeli iverak u detaljnom prikazu

Naziv „bijeli iverak” odnosi se na njegovu bijelu donju, odnosno slijepu stranu. S druge strane, također se odnosi na raniju upotrebu kao „sveti iverak”, koji se posluživao na gozbenim trpezama tijekom vjerskih proslava. Tipičan za bijelog iverka jest par očiju na desnoj strani glave. Bijeli iverak prilično je proždrljiv i lovi svoju hranu, koja se većinom sastoji od riba, rakova i hobotnica, i to s pomoću svoje opasne repne peraje s dva vrha.

U divljini će doseći starost do 50 godina. Mladi iverak izrasta kao obla riba te mu tijekom vremena lijevo oko prelazi prema desnom. Riba uslijed toga pliva donekle bočno, sve dok ne dosegne svoj konačni, plosnati oblik. Njegovo je meso u cijelosti bijelo, čvrsto i vrhunskog okusa.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bijeli iverak?

Bijeli iverak lovi se u Atlantskom i Tihom oceanu. Ondje živi na dubini do 1500 metara na morskom dnu. Ribolovci se katkad mogu pohvaliti kapitalnim primjercima težine od više od 300 kilograma i četiri metara duljine, a oni mogu biti i do 50 godina stari. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, koja je doprla i u područje ribolova, danas je jednostavnije nego nekoć uloviti bijelog iverka. Međutim, to je dovelo do toga da se sve rjeđe mogao pronaći, zbog čega je donesena odluka o njegovu uzgoju u vodenim kulturama. Preferiraju se mlađi, manji iverci.


Sezona

Kada je sezona bijelog iverka?

  • Bijeli iverak iz uzgojnih kultura dostupan je tijekom cijele godine.
  • Crni iverak lovi se u jeku ljetnog godišnjeg doba.

Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bijeli iverak i kako se treba čuvati?

Bijeli iverak u detaljnom prikazu

Svježi iverak smatra se posebnom ribljom poslasticom, čiji je okus blag i ugodno pun. Čvrsto, bijelo meso dobro se može narezati u oblik filea. Delikatesom se smatraju i dimljeni te ukiseljeni proizvodi od iverka. Svježa riba morala bi se čuvati uz hlađenje i potrošiti unutar nekoliko dana. Dimljeni iverak može se čuvati oko tjedan dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u bijelom iverku

Bijeli iverak smatra se delikatesom s vrhunskim profilom hranjivih tvari. Udio masti je, baš kao i udio kalorija, razmjerno nizak, uz razmjerno visok udio proteina. Visok udio omega-3 masnih kiselina čini ga vrijednim za očuvanje zdravlja srca, mozga i žila. Potrebno je spomenuti i visok udio vitamina E te joda, selena i željeza.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 95 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,1 g

Masti: 1,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 32 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,42 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 446 mg

Magnezij: 28 mg

Natrij: 67 mg